Iespraudumi studentu bakalaura darbos - Bāliņa, Zanda Marta (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā "Iespraudumi studentu bakalaura darbos" tiek pētīts iespraudumu lietojums studentu zinātniskajos darbos, īpašu uzmanību vēršot to struktūrai un pragmatiskajam lietojumam. Termins "iespraudums" tiek attiecināts arī uz tradicionāli no iespraudumiem šķirtiem iestarpinājumiem un paskaidrojošām vārdu grupām. Lai noteiktu iespraudumu iederību bakalaura darbos, pētījumā teorētiski aplūkota zinātniskās valodas izpratne latviešu valodniecībā un raksturīgās pazīmes. Pētījuma gaitā tiks noskaidrots, kādus iespraudumus studenti lieto savos bakalaura darbos un vai to lietojums atbilst zinātniskās valodas prasībām. Darba rezultāti liecina, ka gan predikatīvi, gan nepredikatīvi iespraudumi lietoti, lai izteiktu autora attieksmi pret teksta saturu, lai sniegtu papildinformāciju, bet ne vienmēr iespraudumu izdale no teksta ir attiecīga interpunkcijas stingrajām normām.

The bachelor thesis "Insertions in students' bachelor theses" examines the use of insertions in students' scientific theses, focusing on their structure and pragmatic use. The term "insertion" is also applied to parentheses and explanatory word groups, which are traditionally separated from insertions. In order to determine the fit of insertions in bachelor theses, the study theoretically examines the understanding and characteristics of scientific language in Latvian linguistics. The study will also investigate which insertions students use in their bachelor theses and whether their use meets the requirements of scientific language. The results show that both predicative and non-predicative insertions are used to express the author's attitude towards the content of the text, to provide additional information, but not always the extraction of insertions from the text is appropriate to the strict norms of punctuation.
Insertions in Students’ Bachelor Theses
Keywords: Filoloģija; iespraudums; zinātniskā valoda; bakalaura darbs; predikativitāte; interpunkcija