Gaismas mākslas objekti kā mūzikas skaņdarba vizualizācijas metode - Skrodere, Annija Anna (Latvijas Universitāte, 2022)
Gaisma kā mākslas izpausmes līdzeklis, attīstoties tehnoloģijām, gūst arvien lielāku popularitāti. Gaismas mākslas objektu izveide var būt kā daudzpusīga mūzikas vizualizācijas metode. Pētījuma jautājums ir: “Kādas ir radošās izpausmes iespējas gaismas objektu izveidē mūzikas skaņdarba vizualizācijai?” Teorijas daļā tiek pētīti gaismas objekti, tos raksturojošie lielumi, izveides process, attīstība vēstures kontekstā, vizuālo elementu lietojums to izveidē, kā arī mūzikas vizualizācijas metodes. Lai padziļinātu zināšanas un izpratni, tiek analizēti trīs mūzikas skaņdarbu vizualizējoši gaismas objekti. Diplomdarba mērķis ir radīt gaismas mākslas objektu mūzikas skaņdarbam, izmantojot izpētītās metodes. Radošajā daļā tiek radīta Pink Floyd mūzikas grupas dziesmu vizualizējoša instalācija, radot noskaņu, vēstījumu pastiprinošu animāciju, gaismu projekcijas.

Light, as a means of artistic expression, is gaining popularity with the development of technology. Creating lighting art objects can be a versatile method of visualizing musical composition. The research question is as follows: "What are the possibilities of creative expression in the creation of lighting objects for visualizing a musical composition?" In the theoretical part lighting objects, their characteristic quantities, the process of development, in the context of the history of development, the use of visual elements in their creation, as well as music visualization methods are studied. To deepen the knowledge and understanding, three lighting objects are analyzed. The aim of this thesis is to create a lighting art object for a piece of music using the researched methods. In the creative part, a light installation for songs by Pink Floyd is created, using animations and light projections.
Lighting Art Objects as a Method of Visualizing Musical Composition
Keywords: Mākslas zinātne; Gaismas mākslas objekti; Mūzikas vizualizācija; Projekcijas; Gaismošanas tehnika