Piena ražošanas problēmas Latvijā, to iespējamie risinājumi un attīstības scenāriji - Zaļaiskalna, Linda (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbā analizētas piena ražošanas problēmas un noskaidroti to iespējamie risinājumi un attīstību scenāriji. Pētīta ir piena lopkopības situācija Latvijā izmantojot statistikas, ekonomiskās un matemātiskās metodes. Darbā apkopoti un analizēti dati laika periodam no 2001. gada līdz 2008. gadam. Maģistra darba mērķis ir izanalizēt piena lopkopības nozari Latvijā, noskaidrot piena ražošanas problēmas, piedāvāt iespējamos risinājumus un izstrādāt attīstības perspektīvas. Izvirzītā mērķa sasniegšanai autors uzstāda sekojošus uzdevumus: analizēt piena lopkopības nozares situāciju Latvijā, pamatojoties uz statistikas un autora iegūtajiem datiem, izpētīt piena ražošanā pastāvošo problēmu cēloņus un to sekas, izvērtējot esošo situāciju Latvijā izstrādāt priekšlikumus problēmu risināšanai, kā arī piedāvāt iespējamos attīstības scenārijus nākotnei. Maģistra darbs sastāv no apzīmējuma saraksta, ievada, trim nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem un pielikumiem, kuru izveidē izmantoti statistikas dati, zinātnieku darbi, publikācijām zinātnisko rakstu krājumos, internetā pieejamie dati, periodiskās literatūras avoti, speciālistu viedokļi un normatīvie akti. Darba apjoms ir 80 lapas. Maģistra darba izstrādē autors guvis šādas galvenās atziņas: piena ražotāju ražošanas izmaksas ir lielākas un ar tendenci augt, turpretī saražotās produkcijas realizācijas cena samazinās;attiecības starp piena tirgus dalībniekiem neregulē neviens normatīvais akts. Kā rezultātā, piena pārstrādātājs nosaka piena iepirkšanas cenas, bet tirgotāju uzcenojums ir atkarīgs no viņu vēlamās peļņas;valdības zemā iesaistīšanās piena tirgū rada aiz vien lielākas problēmas tieši piena ražotājiem.

In this master work is performed analyses of problems in dairy production and clarify its possible solutions and development scenario. Production of milk in Latvia is explored using statistical, economics and mathematics methods. In this work is summarized and analysed datas from year 2001 till year 2008. The aim of master work is analyses of dairy farming in Latvia, clarify problems in milk production, give possible solutions and work out developmental perspectives. For aim achieving author adjust following tasks: explore dairy farming situation in Latvia on statistical and author attained information basis, explore problems causes and effects in milk production, evaluating existing situation in Latvia, work out proposals for solution of problems, so that offer the possible development scenarios for future. Master work is composed of denotation list, introduction, three chapters, conclusion, proposal and apendix. For creating of work is used statistical datas, authors work’s, publications in scientistical symposium, available information in internet, periodical publications, experts opinions and laws. Work consist from 80 pages. During of elaboration of this paper the author obtain such results and deductions: milk production working expenses is higher with a trend to grow, while production sale price decrease;relationships between dairy market participants is not controled by law. In result, milk’s refinement determine purchase prices, but marketers extra charge depends from their desire; low involving level from State side make greater problems for producers of milk.
Dairy producing problems in Latvia, its possible solving and development scenarios
Keywords: Ekonomika