Angļu valodas vārdu krājuma attīstīšanas veidi tehnikuma ēdināšanas pakalpojumu specialitātes audzēkņu apmācībā - Avota, Dace (Latvijas Universitāte, 2019)
Dotā zinātniskā pētījuma temats ir izpētīt dažādus angļu valodas vārdu krājuma attīstīšanas veidus tehnikuma ēdināšanas pakalpojumu specialitātes audzēkņu apmācībā. Viena no problēmām apgūstot profesionālo vārdu krājumu ir, ka nav pietiekošu mācību materiālu, kas palīdzētu audzēkņiem uzlabot to un mūsdienu skolēniem vairs nepatīk tradicionālā mācīšanās no grāmatām, kā tas bija agrāk. Bez tam, neviens mācību līdzeklis nepievērš uzmanību skolēnu mācīšanās stiliem, kas ietekmē viņu mācīšanās rezultātus. Pamatojoties uz teorētiskās literatūras izpēti par angļu valodas mācīšanu īpašiem nolūkiem, vārdu krājuma attīstīšanu vispārīgajā un profesionālajā angļu valodā un dažādiem mācīšanās stiliem, tika atrastas, atlasītas, izveidotas un realizētas dažādas aktivitātes profesionālās angļu valodas mācību stundās. Audzēkņiem tika piedāvātas četras aptaujas. Divas pirmās aptaujas noteica pētāmās grupas mācīšanās stilus. Trešājā anketā skolēni novērtēja savas zināšanas par ēdināšanas pakalpojumiem saistītām tēmām. Pēdējā aptauja tika izveidota, lai iegūtu audzēkņu novērtējumu par īstenotajām aktivitātēm pētījuma laikā. Lai novērotu audzēkņu zināšanu progresu profesionālā vārdu krājuma apguvē, tika veikti četri pārbaudes darbi. Iegūtie dati no aptaujām, pārbaudes darbiem, skolēnu novērošanas un pilnveidotajām aktivitātēm pētījuma laikā liek secināt, ka audzēkņu vārdu krājums ar ēdināšanas pakalpojumu saistītām tēmām ir uzlabojies. Pētnieces sadarbība ar praktiskās apmācības skolotāju, kuras mācību stundās tika lietoti ar ēdināšanas pakalpojumiem saistīti termini angļu valodā, veicināja audzēkņu profesionālās leksikas apguvi. Aktivitātes, kurās tika izmantotas jaunākās tehnoloģijas, mudināja skolēnus būt motivētākiem, sadarboties spējīgākiem un aktīvākiem, kā arī pievērsa uzmanību pētījuma dalībnieku dažādiem mācīšanās stiliem.

The theme of the present research is to explore different approaches for developing catering management related vocabulary in English in a vocational school. One of the problems learning vocational vocabulary is that there are not enough teaching materials which can help students to improve their vocational lexis and modern-day students do not like traditional learning from books as it was common years ago. In addition, no teaching/learning recources pay any attention to students’ learning styles which influence their achievement. On the basis of the review of the theoretical literature on English for Specific Purposes, developing vocabulary in General English and Vocational English and on various learning styles, specific tasks were selected, adapted, designed and carried out in order to develop catering management related vocabulary of vocational students. Four questionnaires were distributed and analysed. The first two questionnaires determined learning styles of the target group. In the third questionnaire students assessed their knowledge on catering related topics. The last questionnaire was designed to get learners’ feed-back on the tasks implemented during the research. Four tests were given to monitor students’ progress on knowledge of vocational vocabulary. The conclusions drawn on the data received from the questionnaires, tests, students’observation and activities carried out during the research proved that the knowledge on catering management related vocabulary had increased. Due to the researcher’s cooperation with the vocational teacher (CLIL), regular application of catering related English terms in practical lessons of cooking had helped students later in Vocational English lessons. Activities based on using technologies made digital native students more motivated, cooperative and active as well as supported various learning styles of respondents
Approaches for developing catering management related vocabulary in English in a vocational school
Keywords: Pedagoģija; ESP; Needs Analysis,; teaching vocational vocabulary; productive and receptive lexis, learning styles, digital native students, CLIL