Krievijas Impērijas politika pret grieķu katoļu (uniātu) Baznīcu Polijas karalistē (1815-1875) - Granovska, Anita (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba temats ir “Krievijas Impērijas politika pret grieķu katoļu (uniātu) Baznīcu Polijas karalistē 1815 – 1875”. Apskatāmais periods aptver laiku no Polijas karalistes dibināšanas brīža līdz uniātu konfesijas likvidācijai tajā. Darba mērķis ir izpētīt impērijas politiku un tās pielietotos līdzekļus pret uniātu Baznīcu tās atkal pievienošanai pareizticībai. Darbā ir iekļauta informācija par grieķu katoļu vispārējo stāvokli līdz 1815. gadam, Krievijas Impērijas varas orgānu ietekme uz Helmas diecēzes pārvaldi, notikumi, kas ietekmēja uniātu Baznīcas likvidācijas paātrināšanas procesu, kā arī tiek aprakstīta pati grieķu katoļu konfesijas iekļaušana pareizticīgajā Baznīcā. Krievijas Impērijas politikā izdalāmi vairāki periodi: 1815–1851. gadam, kad valsts vara vēl bija salīdzinoši iecietīga, līdz 1863. gadam un pēc 1864. gada, kad varas orgāni pielietoja represijas, lai panāktu uniātu pievienošanu pareizticībai

The title of the work is „Policy of Russian Empire towards Greek Catholic (Uniate) Church in Kingdom of Poland 1815 - 1875”. Chronological time-frame includes time period from formation of the Kingdom of Poland until liquidation of uniate's denomination. The aim of the work is to explore empire policy and strategies towards Uniate Church in order to incorporate it again in to the Orthodox Church. There is also information about Greek Catholic situation until 1815, Russian imperial authorities influence on governance of Chelm diocese, events, which impact faster liquidation process of the Uniate Church. There is described also inclusion of the Greek Catholic Church in to the Orthodox Church. In the policy of the Russian Empire can be distinguished several periods: 1815-1851, when state power was more or less tolerant until 1851; until 1863 and after 1864 when state power used repressions in order to incorporate uniats in to the Orthodox Church.
Policy of Russian Empire towards the Greek Catholic (Uniate) Church in Kingdom of Poland (1815-1875)
Keywords: Vēsture