Fiziskā slodze automehāniķiem un preventīvie pasākumi - Bukovskis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba nosaukums: Fiziskā slodze automehāniķiem un preventīvie pasākumi. Darba autors: Jānis Bukovskis. Darba vadītājs: Mg.sc. lekt. Kristīne Andža. Darbs izpildīts uz 83 lpp., ietver 24 attēlus, 14 tabulas, 7 pielikumus, 39 literatūras avotus. Bakalaura darbs sastāv no 4 nodaļām. Bakalaura darba mērķis bija izvērtēt fizisko slodzi automehāniķiem un sniegt preventīvos pasākumus fiziskās slodzes samazināšanai. Pētī-jumā tika veikta darbinieku aptauja par pastāvošajiem apstākļiem darba vietās, kas varētu izraisīt fizisko slodzi. Pirmajā nodaļā tika apkopota un analizēta literatūra par galvenajiem riskiem, ergonomikas nozīmi un fizisko slodzi automehāniķiem, kā arī analizēti dati par nelaimes gadījumiem un arodslimībām. Otrajā nodaļā ir aprakstītas fiziskās slodzes novērtēšanai izmantotās metodes. Trešajā nodaļā ir aprakstīts bāzes raksturojums un veikta pētījumā iegūto datu un aptauju analīze. Ceturtajā nodaļā ir sastādīti preventīvie pasākumi fiziskās slodzes samazināšanai un novēršanai. Pētījumā iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka automehāniķi veicot savus darba pienākumus ir pakļauti fiziskais slodzei.

Title of the work: Physical load of car mechanics and preventative measures. Author of thesis: Janis Bukovskis. Advisor: Mg.sc. lect. Kristine Andza. Thesis is written on 83 pages, includes 25 pictures, 14 tables, 7 appendixes and 39 sources of information. Thesis consist of 4 parts. The aim of the bachelor's thesis was to evaluate the physical load on car mechanics and to provide preventive measures to reduce the physical load. The study conducted a survey of employees about the existing conditions in the wor-kplace that could cause physical exertion. In the first part, literature on most significant risks and importance of ergonomics and physical load of car mechanics is analyzed, as well as statistics on occipational diseases and accidents in Latvia. In the second part, used methods of physical load assesment are described. In the third part, characteristics of the survey base is described and compiled data is analyzed. In the fourth part, preventative measures to redu-ce physical load, are developed. Results of the survey shows that car mechanics in their daily work are subjected to physical load.
Physical load of car mechanics and preventative measures
Keywords: Arodveselība un drošība darbā; Fiziskā slodze; Automehāniķi; Pleci; Mugura; Ergonomika