Rīcībpolitikas pārcelšanas izvērtējums sabiedrībai jūtīgos jautājumos - Kalējs, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir “Rīcībpolitikas pārcelšanas izvērtējums sabiedrībai jūtīgos jautājumos”. Autors izvirzīja divus izpētes jautājumus - kādi faktori jāņem vērā rīcībpolitikas veidotājiem, ja tie vēlas ieviest dienaskārtībā sensitīvus jautājumus un kāda informācija ir būtiska lēmumu pieņemšanā sabiedrībai jūtīgos jautājumos? Bakalaura darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un empīriskās. Teorijas daļā autors apskata rīcībpolitikas pārcelšanas un uztveres teorijas. Empīriskajā daļā autors aplūko četrus sabiedrībai svarīgus jautājumus – eitanāziju, marihuānas iespējamo dekriminalizāciju, viendzimuma attiecību reģistrēšanu un alkohola aprites ierobežošanu Latvijas Republikā. Pēc tam tika konstatēta jautājumu sensitivitāte un modelēta ekspansija rīcībpolitikas veidotāju dienaskārtībā. Darbs sastāv no 49 lappusēm, neiekļaujot izmantotās informācijas sarakstu.

The topic of this bachelor thesis is “Evaluation of public policy transfer on sensitive issues”. The author established two research questions, what kind of factors public policy makers should consider if they are willing to include sensitive topics in their agenda and what kind of information is crucial for policy makers in implementation for these sensitive topics? This bachelor paper consists of two parts – theoretical and empirical. The theoretical part the author has dedicated for policy transfer and perception theories. In empirical part, the author reviews four important topics in society – euthanasia, possibility of decriminalising marijuana, same sex relationship registration and restriction on accesability of alcoholic beverages in Latvia. After that the author concluded that all of previously mentioned topics are sensitive and then created a design of how these topics would fit in policy maker agendas. This paper consists of 49 pages, excluding the source list.
Evaluation of public policy transfer on sensitive issues
Keywords: Politikas zinātne; sensitīvi jautājumi; uztveres teorija; rīcībpolitikas pārcelšana; disonanse