Sieviešu veselības uztvere un profilaktisko apskašu apmeklēšana - Dompalma-Linuža, Evija (Latvijas Universitāte, 2007)
Lai gan kopš 2003.gada iedzīvotāji profilaktisko apskašu programmas ietvaros var bez maksas pārbaudīt savu veselības stāvokli, profilaktisko apskašu apmeklētāju skaits ir ļoti zems. Maģistra darbā tiek analizēta sieviešu veselības uztveres loma profilaktisko apskašu apmeklēšanā. Pētījuma ietvaros tika veiktas septiņas dziļās intervijas un divas fokusa grupas ar sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem. Pētījuma rezultāti liecina, ka veselības uztveres atšķirības nosaka respondentes vecums. Sievietēm, kuras ir 25 līdz 35 gadus vecas, veselības uztvere atbilst holistiskajam redzējumam, kas veicina profilaktisko apskašu apmeklēšanu. Palielinoties vecumam, sieviešu veselības uztvere kļūst tuvāka biomedicīniskajam modelim, un profilaktiskās apskates tiek saskatītas kā nevajadzīgs izmeklējums vai arī nepatīkams pienākums.

Despite the possibility to participate in prevention program since 2003 and check one’s health free of charge, low number of people decides to take part in prevention program. Master thesis aims to analyze the influence of women health beliefs on participation in prevention program. Data were gathered by performing seven in-depth interviews and two focus groups, consisting of women 25 to 70 years of age. The overall results indicated that age of respondents determines differences in health beliefs. Health beliefs of women aged 25 – 35 years were closer to holistic view of health, which promotes participation in prevention program. By increasing the age health beliefs becomes closer to biomedical model and preventive health services are seen more like unnecessary examination or unpleasant duty.
Women Health Beliefs and Participation in Prevention Program
Keywords: Socioloģija