Eiropas Savienības ekonomiskās sankcijas pret Krieviju: ekonomiskās ietekmes izvērtējums - Strazdiņa, Aiva (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba tēma ir “Eiropas Savienības ekonomiskās sankcijas pret Krieviju: ekonomiskās ietekmes izvērtējums”. Ekonomiskās sankcijas starptautiskajās attiecībās ir bieži pielietots valsts varas instruments, kura efektivitāte ir raisījusi pretrunīgas diskusijas. Lai arī ekonomiskajām sankcijām ir būtiska ietekme valstu varas attiecībās, tās tomēr bieži nespēj panākt to primāro mērķi – piespiest mainīt mērķa valsts uzvedību. Maģistra darba mērķis ir analizēt Krievijas centienus ar ekonomiskiem paņēmieniem samazināt ekonomiskās izmaksas, lai nepiekāptos Rietumvalstu prasībām un nemainītu savus ārpolitikas mērķus. Maģistra darbā tiek izmantota Krievijas gadījuma analīze, kas ir pamatā secinājumiem, ka Krievija diversificē savu ekonomiku, lai samazinātu ekonomisko atkarību no Rietumvalstīm un meklē alternatīvus sadarbības partnerus, kas nākotnē nodrošinās tās ekonomikas stabilizēšanos.

Master’s thesis is “European Union economic sanctions against Russia: economic impact assessment.” Economic sanctions in international relationship are common used statecraft instrument which effectiveness cause controversial discussions. Although economic sanctions have considerable influence on states power relationship they nevertheless often fail their primary goal – to force changes in target countries behaviour. Master’s goal is to analyse Russia’s efforts with economic means to reduce economic costs to resist the West requirements and to preserve its political objectives. Master is based on Russia’s case study which is based on conclusions that Russia diversifies its economics to reduce economic dependence from the West and it look for alternative cooperation partners which in the future will ensure its economic stabilization. Keywords: economic sanctions, economic alternatives, European Union, Russia
European Union economic sanctions against Russia: economic impact assessment
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); ekonomiskās sankcijas; ekonomiskās alternatīvas; Eiropas Savienība; Krievija