Māsu gatavība transkulturālas aprūpes veikšanai reģionālā slimnīcā - Tūtere, Beāte (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir ”Māsu gatavība transkulturālas aprūpes veikšanai reģionālā slimnīcā”. Tēmas aktualitāti nosaka arvien lielāka Eiropas un pasaules tautu, kultūru un reliģiju migrācija un sajaukšanās. Līdz ar to būtiski, ka tiek veikti pētījumi par transkulturālu aprūpi, pamazām veidojot pilnīgāku skatījumu uz to, vai Latvijā esam gatavi transkulturālas aprūpes veikšanai jau šodien un kādi uzlabojumi nepieciešami, raugoties uz nākotnes perspektīvām. Darba mērķis ir noskaidrot māsu gatavību transkulturālas aprūpes veikšanai reģionālā slimnīcā. Izvirzīta hipotēze: māsu gatavība transkulturālas aprūpes veikšanai reģionālā slimnīcā ir pietiekama, lai spētu veikt kvalitatīvu kultūrkompetentu aprūpi. Pētniecības instruments: aptaujas anketa. Pētniecības metode – kvantitatīva. Pētījumā noskaidrots, ka transkulturāla aprūpe reģionālā slimnīcā ir aktuāla, bet māsu zināšanas par citām kultūrām balstās uz subjektīviem faktoriem, kā pašu pieredze, intereses, sociālajos medijos peejamā informācija, bet mazāk atkarīgas no objektīvām profesionālās izglītības iestādēs un kursos gūtām zināšanām. Zinātniski pētnieciskā darba izvirzītā hipotēze nav apstiprinājusies un māsu gatavība transkulturālas aprūpes veikšanai reģionālā slimnīcā nav pietiekama, lai veiktu kvalitatīvu kultūrkompetentu aprūpi.

The theme of the Bachelor Thesis is ”Nurses readiness for transcultural nursing in regional hospital”. The theme is determined by increasing migration and mixing of different European and world nations, cultures and religions. Thereby, it is important, that different studies about transcultural care are made gradually making a wider view of the situation in Latvia – whether we are ready to perform a qualitative transcultural care in today’s situation or do we need any improvement from the perspective of the future. The aim of the thesis is to find out nurses readiness for transcultural care ir regional hospital. The hypothesis is defined: nurses readiness for transcultural care in regional hospital is sufficient, to execute qualitative culture competent care. The research tool: a survey. Research method - quantitavie. The main results prove, that transcultural care is actual in regional hospital, but the knowledge of other cultures are based on subjective factors like own experience, interests and information from the social media rather than objective information from the professional educational institutions and continuing educational courses. The hypothesis of the research has not been proven and nurses readiness for transcultural nursing in regional hospital is not sufficient to execute qualitative culture competent care.
Nurses Readiness for Transcultural Nursing in Regional Hospital
Keywords: Medicīna; transkulturāla; aprūpe; reģionālā slimnīca; māsa