Briseles I Regulas pārskats: ekzekvatūras procedūras atcelšana - Šauriņa, Sintija (Latvijas Universitāte, 2012)
Darba mērķis ir pārskatīt pašreizējo ekzekvatūras regulējumu Briseles I regulā un izvērtēt Eiropas Komisijas Briseles I regulas pārstrādātās redakcijas priekšlikumu, kurā paredzēta ekzekvatūras atcelšana. Pētot līdzšinējo ekzekvatūras regulējumu un analizējot Eiropas Komisijas piedāvāto regulējumu kopsakarībā ar savstarpējās atzīšanas principu un būtiskākajām ekzekvatūras funkcijām, autore ir secinājusi, ka ekzekvatūras atcelšana kopumā vērtējama pozitīvi, jo priekšlikumā ir likts uzsvars uz Eiropas tiesiskuma telpas nostiprināšanu, paredzot pienācīgus aizsardzības mehānismus atbildētājam. Tajā pašā laikā autore uzskata, ka Eiropas Komisija ir pārlieku ierobežojusi izpildes valsts tiesības atteikt sprieduma izpildi, ja tas ir pretrunā tās sabiedriskajai kārtību, kā arī konstatējusi citus trūkumus un ierosinājumus attiecība uz ekzekvatūru.

The aim of the thesis is to review the current framework of exequatur in Regulation Brussels I and to evaluate the Commission’s Proposal of recasting Regulation Brussels I, which provides the abolition of exequatur. The author explores the current framework of exequatur and analyzes the framework proposed by Commission, considering the principle of mutual recognition and essential functions of exequatur. The author has concluded that the abolition of exequatur might be considered favourable as it stresses the strengthening of the European Judicial Area in meantime providing sufficient safeguards for the defendant. However the author points out that Commission has excessively limited the state’s, where the enforcement is sought, rights to deny the enforcement of the judgment if it is incompatible with its public order. The author has also considered other shortages and suggestions regarding the exequatur.
The Revision of Brissels I regulation: the Abolition of Exequatur
Keywords: Juridiskā zinātne