Andreja Bolkonska tēls Ļ. Tolstoja romānā “Karš un miers” pirmajā un galīgajā redakcijā. - Kurtisš, Andris (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs tiek veltīts Andreja Bolkonska tēla salīdzināšanai Ļeva Tolstoja romānā “Karš un miers” pirmajā un galīgajā redakcijā. Pētījuma mērķis ir atklāt atšķirības varoņa raksturojumā, kas ietekmē tēla veidošanu un lasītāja uztveri. Autors veic redakciju salīdzināmo analīzi, atrod tekstos saistītas ar varoni atšķirības un izskaidro to rašanās iemeslus. Darbs sastāv no divām nodaļām. Pirmā nodaļa sniedz pārskatu par Tolstoja radošo biogrāfiju un “Kara un miera” redakciju rakstīšanas vēsturi. Otrā nodaļa ir veltīta Andreja Bolkonska tēla salīdzināšanai redakciju tekstos. Darbs var ieinteresēt filologus, kuri nodarbojas ar Tolstoja daiļrades pētīšanu, kā arī cilvekus, kuri vēlētos uzzināt vairāk par romāna pirmo redakciju.

This thesis focuses on comparing the image of Andrey Bolkonsky in the Early and Complete Editions of the Novel “War and Peace” by Leo Tolstoy. The goal of this research is to find the difference in the perceived image of the same character in two editions of the novel. The paper’s author compares the text of both editions in order to find and explain the variations in the character’s traits. The thesis is divided into two parts. The first part focuses on Tolstoy’s literary biography and the origins of “War and Peace”. The second part is dedicated to comparison of the image of Andrey Bolkonsky in the early and complete editions of the novel. This thesis may be of interest to philologists researching Tolstoy’s literary work and those who would like to learn more about the early edition of the novel.
The Image of Andrey Bolkonsky in the Early and Complete Editions of the Novel “War and Peace” by L. Tolstoy.
Keywords: Valodniecība; Толстой; «Война и мир»; первая редакция; окончательная редакция; князь Андрей