Sausās acs sindroma terapijas līdzekļu bakteriālais novērtējums - Cepcova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 35 lappusēm, satur 6 tabulas, 8 zīmējumus, 24 atsauces uz literatūras avotiem un 2 pielikumus. Mērķis: novērtēt dažādu mitrinošo acu pilienu bakteriālā piesārņojuma rašanās iespējamību to lietošanas laikā, kā arī veikt attiecīgo preparātu konservējošās aktivitātes pārbaudi. Uzdevumi: Veikt acu pilienu bakteriālā piesārņojuma pārbaudi uzreiz pēc pirmreizējas līdzekļu atvēršanas, kā arī pēc 2, 4 un 6 nedēļu ilgas pilienu lietošanas; salīdzināt rezultātus starp divām vērtējamo pilienu grupām, no kurām vienas grupas pilieni tiek lietoti strikti pēc lietošanas instrukcijas, bet citi – atbilstoši ierastai pilienu lietošanai; novērtēt mikrobu spēju vairoties konservantus saturošajos acs pilienos, ar nolūku inficējot pētāmos terapijas līdzekļus. Rezultāti: 6 nedēļu laikā regulāru pārbaužu rezultātā nevienā no 8 pētāmajiem terapijas līdzekļiem netika konstatēts bakteriāls piesārņojums. Pilienu lietošanas instrukcijas neievērošana šķīduma inficēšanos neizsauca. Šķīdumu konservējošās aktivitātes pārbaudē pierādīts, ka gaisa un cilvēka normālajā mikroflorā sastopamais Staphylococcus aureus šķīdumā nespēj vairoties un iet bojā, savukārt nosacīti patogēnā mikroorganisma Enterobacter aerogenes vairošanās iespējama konservantu POLIQUAD saturošajās mākslīgajās asarās. Atslēgas vārdi: sausā acs, acu pilieni, bakteriālais piesārņojums, konservanti, Staphylococcus, Enterobacter.

Bachelor`s thesis is written in Latvian on 35 pages. It contains 6 tables, 8 figures, 24 references to literature sources and two appendixes. Objective: To evaluate possibility of bacterial contamination in moisturizing eye drops from different companies in period of their use, as well as to test preservative activity of drops. Tasks: to perform test of bacterial contamination in moisturizing eye drops of various manufacturers immediately after products first time opening, as well as after 2, 4 and 6 weeks of drop use; to compare the results between the two groups of droplets, where drops of the first group are used for strictly following the instructions, but others - the usual drop in consumption, not necessarily following a set of instructions; to assess the ability of micro-organisms to reproduce in preservative-containing eye drops by deliberate contamination of solution. Results: during 6 weeks of regular testing in none of eight studied bottles bacterial contamination was found. Drip leaflet failure did not cause contamination of the solution. The results, which were obtained by testing of preservative activity, indicated that Staphylococcus aureus, which one is located in the air and the human normal flora, are unable to reproduce in artificial tear solution and die, while the proliferation of conditionally pathogenic microorganism Enterobacter aerogenes was observed in artificial tears containing preservative POLIQUAD. Key words: dry eye syndrome, eye drops, bacterial contamination of solution, preservatives, Staphylococcus, Enterobacter.
Bacterial evaluation of therapeutics of dray eye syndrome
Keywords: Fizika