Pāra attiecību kvalitātes saistība ar konfliktu risināšanas stiliem sievietēm un vīriešiem - Miščuka, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, vai pastāv saistība starp pāra attiecību kvalitāti un konfliktu risināšanas stiliem pāra attiecībās sievietēm un vīriešiem. Izpētē piedalījās 96 respondenti vecumā no 25 – 35 gadiem, iedalot sieviešu (n=66; SD=2,93) un vīriešu (n=30; SD=2,30) grupu. Pētījums ir neeksperimentāls, korelatīvi aprakstošs. Instrumentārijs iekļauj divas aptaujas: Uztvertās attiecību kvalitātes komponentu aptauja (Perceived Ralationship Quality Components, PRQC, Fletcher, Simpson & Thomas, 2000); Romantisko partneru konfliktu skala (The Romantic Partner Conflict Scale, Zacchilli, Hendrick, & Hendrick, 2009). No iegūtajiem datiem izriet statistiski nozīmīgas pozitīvas un negatīvas korelācijas starp attiecību kvalitātes komponentiem un konfliktu risiniāšanas stiliem abiem dzimumiem, kā arī nozīmīgas atšķirības korelācijās sievietēm un vīriešiem. Atslēgas vārdi: konfliktu risiniāšanas stili, pāra romantisko attiecību kvalitāte, dzimums

The aim of this study was to research, whether there is any relationship between romantic relationship quality and conflict resolution styles in men and women. In total 96 adults, both men (n=30; SD=2,30) and women (n=66; SD=2,93), aged 25 – 35 were surveyed. Study design is nonexperimental, correlatively descriptive. Two surveys were employed: Perceived Ralationship Quality Components (Fletcher, Simpson & Thomas, 2000); The Romantic Partner Conflict Scale (Zacchilli, Hendrick, & Hendrick, 2009). Obtained data indicates statistically significant relationships between relationship quality components and conflict resolution styles in men and women, as well as shows significant differences in correlations between sexes. Key words: romantic relationship quality, conflict resolution styles, sex
The Correlation Between Romantic Relationship Quality and Conflict Resolution Styles in Men and Women
Keywords: Psiholoģija; konfliktu risiniāšanas stili; pāra romantisko attiecību kvalitāte; dzimums; romantic relationship quality; conflict resolution styles