Mežaudžu atjaunošana pēc kailcirtes Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā - Gudovannijs, Vsevolods (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darba ietvaros tiek apskatīta īpašuma piederības ietekme uz mežu atjaunošanas raksturu Latvijā. Pētījums aptver laika periodu no 1990. gada, kad sākas meža īpašuma piederību diversifikācija, līdz 2014. gadam. Šajā laikā valsti izveidojas 3 galvenie mežu īpašuma piederības veidi, kas iekļauj sevī valsts mežus, privātos mežus un Rīgas pašvaldības mežus. Pētījums sniedz skaidrojumu par meža atjaunošanas procesa īpatnībām katrā no šiem īpašuma piederības veidiem. Darbā tiek sniegta atbilde uz jautājumu par to, kuros īpašuma piederības veidos tiek nodrošināta optimālākā meža apsaimniekošana no ekonomiskā un ekoloģiskā skata punktiem. Darbs balstās uz autora ievākto informāciju par audžu atjaunošanu Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā.

The Master thesis research aim is to explore ownership impact on reforestation process after clearcuts in Latvia. The study covers period between 1990, as a start of the forest ownership diversification, and till 2014. During this time, there was three main types of forest ownership developed, which includes the state forests, private forests and Riga municipal forests. The study provides an explanation for the clearcuts reforestation process peculiarities for each of these forms of ownership. Research gives the answer about which ownership ensures optimal forest management from an economic and ecological point of view. The work is based on author's collected information about the reforestation of clearcuts in researched forest areas in North Vidzeme Biosphere Reserve.
The recovery of forest stands after clear-cutting in North Vidzeme biosphere reserve
Keywords: Vides zinātne; īpašumtiesības; mežaudze; dabiskā atjaunošana; mākslīga atjaunošana; mežsaimniecība