Krietnuma atalgošana un ļaunuma sodīšana latviešu un japāņu tautas pasakās - Bīgele, Luīze Anelija (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “Krietnuma atalgošana un ļaunuma sodīšana latviešu un japāņu tautas pasakās” mērķis ir izpētīt, vai latviešu un japāņu tautu izpratne par to, kas ir krietns, un kas – ļauns, ir līdzīgas, un vai tādas rakstura īpašības kā gudrība, žēlsirdība, devīgums un čaklums vienmēr tiek uztvertas kā pozitīvas iezīmes un tiek atalgotas, bet to pretstati – muļķība, cietsirdība, skopums un slinkums – tiek uzskatītas par negatīvām īpašībām un tiek sodītas. Bakalaura darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā tiek apkopota informācija par to kā abu tautu atšķirīgās vēstures ir ietekmējušas un izveidojušas to izpratni par krietno un ļauno. Otrajā daļā tiek apskatītas latviešu un japāņu tautas pasakas, kurās parādās rakstura iezīmes – gudrība, žēlsirdība, devīgums un čaklums. Tiek izpētīts, vai abu tautu uztverē šīs īpašības ir uzskatāmas par krietnām jeb labām, balstoties uz to, vai tās pasakas gaitā tiek atalgotas. Savukārt trešajā daļā uzmanība tiek pievērsta latviešu un japāņu tautas pasakām, kurās tiek attēlotas īpašības – muļķība, cietsirdība, skopums un slinkums. Tiek salīdzināts vai minētās īpašības abu tautu pasakās tiek atspoguļotas kā ļaunas un nevēlamas, balstoties uz to vai varoņi par tām pasakas gaitā tiek sodīti. Darba kopējais apjoms ir 53 lapas. Atslēgvārdi: krietnums, ļaunums, atalgojums, sods, latviešu tautas pasakas, japāņu tautas pasakas.

The purpose of the Bachelor’s thesis “Rewarding Good and Punishing Evil in Latvian and Japanese Folktales” is to examine whether Latvian and Japanese understanding of what is good and what is evil is similar, and whether characteristics such as wisdom, kindness, generosity and diligence are always perceived as positive traits and rewarded, but their opposites – foolishness, cruelty, greed and laziness – are seen as negative qualities and are punished. The Bachelor’s thesis consists of three parts. The first part summarizes information about how the different histories of the two nations have influenced and shaped thier understanding of the good and the evil. The second part deals with Latvian and Japanese folk tales, in which the characteristics of wisdom, kindness, generosity and diligence appear, and it is examined whether in the perception of both nations these qualities are considered good, based on wether they are rewarded in the course of the folk tale. In the third part attention is paid to Latvian and Japanese folk tales, which depict qualities – foolishness, cruelty, greed and laziness – and it is compared whether these characteristics are portrayed as evil and undesirable in the tales of both nations, based on whether the characters are punished for them in the course of the folk tale. The overall lenght of the thesis is 53 pages. Key words: the good, the evil, reward, punishment, Latvian folk tales, Japanese folk tales.
Rewarding Good and Punishing Evil in Latvian and Japanese Folktales
Keywords: Āzijas studijas; Krietnums; Ļaunums; Atalgojums; Sods; Latviešu tautas pasakas