Lubāna līdzenuma apdzīvotība bronzas un dzelzs laikmetā (1800. g.p.m.ē. - 1200.g.) - Zaķe, Enija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā tiek analizēta Lubāna līdzenuma apdzīvotība bronzas (1800. ‒ 500. g. p. m. ē.) un dzelzs (500. g. p. m. ē. – 1200. g.) laikmetā. Mērķis ir raksturot Lubāna līdzenuma apdzīvotību bronzas un dzelzs laikmetā, izsekojot Lubāna līdzenuma bronzas un dzelzs laikmeta apdzīvotības arheoloģiskām liecībām, to izmaiņām, struktūrai, intensitātei, kā arī noteicošajiem sociālajiem un ģeoloģiskajiem faktoriem, kas ietekmējuši un veidojuši Lubāna līdzenuma apdzīvotību pētāmajā laika posmā. Uz Lubāna līdzenuma apdzīvotību bronzas un dzelzs laikmetā norāda līdzenumā situētie arheoloģiskie pieminekļi – apmetnes, pilskalni, kapulauki, kulta vieta un savrupatradumu vietas. Arheoloģisko pieminekļu plašais un daudzpusīgais arheoloģiskais materiāls un arheoloģisko pieminekļu izvietojums Lubāna līdzenumā, norāda uz Lubāna līdzenuma konkrētā laika posma sezonālo, ilglaicīgo, intensīvo vai tieši pretēji – ne tik intensīvo apdzīvotību bronzas vai dzelzs laikmetā, kā arī ataino līdzenuma apdzīvotības struktūru no bronzas līdz dzelzs laikmetam.

The bachelor thesis analyzed the settlement of the Lubans plain in the Bronze (1800 – 500 BC) and Iron (500 BC – 1200 AD) ages. The aim of the thesis is to describe the Inhabitation of the Lubans Plain in the Bronze and Iron Ages, deduce the archaeological evidence of the Bronze and Iron Age settlement of the Luban Plain, their changes, structure, intensity, as well as determine social and geological factors that influenced and created the settlement during the inhabited period of the Luban Plain. The inhabitation of the Lubans plain in the Bronze and Iron Ages is indicated by the archaeological monuments located on the plain – settlements, hillforts, burial grounds, ancient cult site and stray finds.The extensive and versatile archaeological material and the location of the archaeological monuments in the Lubans plain indicate the seasonal, long – term, intensive or, on the contrary, not so intensive settlement of the Lubans Plain during the Bronze or Iron age, as well as depict the inhabitation structure of the plain from the Bronze to the Iron Age.
Inhabitation in the Lubans plain during the Bronze and Iron Ages (1800 BC - 1200 BC)
Keywords: Vēsture; Lubāna līdzenums; bronzas laikmets; dzelzs laikmets; arheoloģiskā izpēte; apdzīvotība