Ritma vingrinājumu izmantošana fonemātiskās uztveres pilnveidei 5 - 6 gadus veciem bērniem - Segliņa, Rainida (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba nosaukums: „Ritma vingrinājumu izmantošana fonemātiskās uztveres pilnveidē 5 – 6 gadus veciem bērniem”. Darba autore: Rainida Segliņa Darba zinātniskā vadītāja: Mg. paed. Egija Laganovska Darba saturs: 68 lappuses, 16 attēli, 6 tabulas, 30 pielikumi. Pētījuma mērķis: veikt teorētisko izpēti un praktiski pārbaudīt, kā ar ritma vingrinājumu palīdzību pilnveidot fonemātisko uztveri 5 – 6 gadus veciem bērniem. Pētījuma jautājums: vai ritma vingrinājumu izmantošana logopēdiskajās nodarbībās pilnveido fonemātisko uztveri 5 – 6 gadus veciem bērniem? Pētījuma teorētiskajā daļā darba autore pēta un analizē zinātnisko un metodoloģisko literatūru. Darba autore analizē un apraksta pirmsskolas vecākā vecumposma bērnu valodas un runas attīstību, fonemātiskās uztveres un ritma nozīmi bērna valodas pilnveidē, kā arī fonemātiskās uztveres pilnveides iespējas koriģējoši attīstošajā darbā. Pētījuma praktiskajā daļā darba autore, balstoties uz teorētiskajā daļā gūtajām atziņām, apraksta pētnieciski praktisko darbību pirmsskolas izglītības iestādē. Veicot bērnu fonemātiskās uztveres pilnveidi, darba autore akcentē ritma vingrinājumu nozīmi šajā procesā. Darba autore ir apkopojusi un sistematizējusi ritma vingrinājumus, kurus var izmantot gan logopēdi, gan vispārizglītojošo pirmsskolas iestāžu pedagogi. Pētījuma noslēgumā autore secina, ka, izmantojot ritma vingrinājumus logopēda nodarbībās, pilnveidojas bērna fonemātiskā uztvere. Pētījuma rezultāti apkopoti tabulās un grafiskos attēlos.

Title of master’s thesis: Application of rhythm exercises for improvement of the phonematic perception of 5 – 6 year old children. Author: Rainida Segliņa. Scientific supervisor: Mg. paed. Egija Laganovska. Content: 68 pages, 16 images, 6 tables, 30 attachments. Purpose of the study: perform theoretical research and test in practice how with the help of the rhythm exercises to improve the phonematic perception of 5 – 6 year old children Question of the study: Does the use of the rhythm exercises in speech therapy lessons improve the phonemic perception of 5 – 6 year old children. In the theoretical part of the study, the author researches and analyzes the scientific and methodological literature. The author analyzes and describes the development of language and speech of preschool children, the role of phonematic perception and rhythm in the improvement of child's language, as well the possibilities of improvement of the phonematic perception in the corrective developmental activity. In the practical part of the research, the author describes the research-practical activities which were conducted in a preschool educational institution, and was based on the findings at the theoretical part. During these research-practical activities and improving children's phonematic perception, the author emphasizes the importance of rhythm exercises in this process. The author has compiled and systematized rhythm exercises, which can be used both by the speech therapists and the preschool teachers. The author concludes that children's phonematic perception is improving, when rhythm exercises are being performed at the lessons of speech therapist. The results of the research are summarized in tables and graphs.
Application of rhythm exercises for improvement of the phonematic perception of 5 – 6 year old children
Keywords: Pedagoģija; runas attīstība; pirmsskola; fonemātiskā uztvere; koriģējoši attīstošā darbība,; ritms