Prokuroru profesionālā ētika informācijas atklātības kontekstā - Briedis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2025)
Profesionālā ētika ir Prokuratūras likumā nostiprināts prokuroru darbības pamatprincips. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Latvijas prokuroru profesionālās ētikas tiesisko ietvaru un praksi informācijas atklātības kontekstā, noskaidrojot, kā prokurori ievēro ētiku un vai sabiedrībai pārkāpumu izvērtēšanas process ir pietiekami caurskatāms un atklāts. Pētījums atklāj trūkumus esošajā kārtībā, kas nenodrošina sabiedrības tiesības uz pienācīgu informāciju par prokuroru profesionālo ētiku. Tie lielā mērā saistās ar nepilnībām Latvijas Prokuroru ētikas kodeksa piemērošanas regulējumā. Tādēļ autors rosina nodalīt kārtību, kādā kodekss tiek piemērots, no prokuroru disciplināratbildības vispārējās izvērtēšanas kārtības.

Professional ethics is a fundamental principle of prosecutors' work established by law. The aim of the bachelor's thesis is to study the legal framework and practice of professional ethics of Latvian prosecutors in the context of information openness. The study reveals problems in the existing procedure, which does not ensure the public's right to information about the professional ethics of prosecutors. They are largely related to shortcomings in the regulation of the application of the Latvian Code of Ethics for Prosecutors. Therefore, the author suggests separating the procedure for applying the code from the general procedure for evaluating the disciplinary liability of prosecutors.
Professional ethics of prosecutors in the context of disclosure
Keywords: Juridiskā zinātne; prokuratūra; ģenerālprokurors; profesionālā ētika; Prokuroru atestācijas komisija; tiesības uz informāciju