Dzimtas vēstures zināšanu saistība ar identitātes stilu un dzīvesspēku 16-19 gadus veciem pusaudžiem - Siliniece, Sandra (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot dzimtas vēstures zināšanu saistību ar identitātes stilu un dzīvesspēku 16-19 gadus veciem pusaudžiem. Pētījumā piedalījās 110 pusaudži (75% sievietes un 25% vīrieši) vecumā no 16-19 gadiem (M=17,62; SD=1,23). Pētījumā tika izmantotas Vai Tu zini aptauja (Do You know, DYK - Duke, Lazarus, Fivush, 2008), Identitātes stilu aptauja (Identity Style Inventory, ISI3 - Berzonsky, 1992) un Dzīvesspēka aptauja pieaugušajiem (Resilience Scale of Adults, RS - Friborg, et al, 2005). Pētījumā tika konstatēts, ka pastāv nozīmīgas pozitīvas saistības starp zināšanām par dzimtas vēsturi un informatīvo un normatīvo identitātes stilu un dzīvesspēku, kā arī negatīva nozīmīga saistība starp difūzo identitātes stilu. Zināšanas par dzimtas vēsturi prognozē identitātes stilu un dzīvesspēku, izņemot sociālo resursu faktoru. Attiecības ar māti prognozē sevis uztveres, ģimenes saskaņas un sociālo resursu faktorus, savukārt attiecības ar mātes tēvu - normatīvo identitātes stilu. Dzīvesspēka ieksējo resursu faktoriem ir daļējs mediatora efekts starp zināšanām par dzimtas vēsturi un informatīvo identitātes stilu.

The aim of the present study was to examine the relationship between family history knowledge and the identity style and resilience of 16-19 year old adolescents. Participating in the study were 110 adolescents (75% female and 25% male), ages 16-19 year (M=17,62; SD=1,23). They completed Do You Know scale (DYK - Duke, Lazarus & Fivush, 2008), the Identity Style Inventory (ISI3 - Berzonsky, 1992) and the Resilience Scale of Adults (RS - Friborg, et al, 2005). The results showed that there is a significant positive association between knowledge of family history and informational and normative identity style and resilience and significant negative association with diffuse-avoidant identyty style. Knowledge of family history predicts identity style and resilience, with the exception of the social resource factor. Relationships with the mother predict resilience factors of self-perception, family cohesion and social resources, while relationships with the mother-father predict the normative style of identity. The results of research show – internal resource factors of resilience can be partly considered as mediator between knowledge of family history and informative identity style.
Family History Knowledge Relationship with Identity Style and Resilience for 16-19-Year-Old Adolescent
Keywords: Psiholoģija; dzimtas vēsture; identitāte; dzīvesspēks; pusaudži