Pirmās instances tiesas sprieduma atcelšanas iemesli - Troika, Guna (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs ir veltīts pētījumam „Pirmās instances tiesas sprieduma atcelšanas iemesli”. Kā viens no būtiskākajiem Latvijas tiesu sistēmas trūkumiem ir tiesas procesa ilgums, ko ietekmē pirmās instances tiesas sprieduma kvalitātes problēmas, kuru dēļ tiesas spriedumi ir atceļami. Civilprocesa likuma 427.panta pirmajā daļā ir dots izsmeļošs to izņēmuma gadījumu uzskaitījums, kad neatkarīgi no lietas dalībnieku gribas pirmās instances tiesas spriedums ir atceļams un lieta nosūtāma jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā, taču šāds sprieduma atcelšanas iemeslu uzskaitījums nav pilnīgs un neregulē situācijas, kad tiek konstatēts cits sprieduma atcelšanas iemesls. Maģistra darba izstrādē izmantota analītiskā, salīdzinošā, loģiskā un sistēmiskā metode. Darbā veikta gan Latvijas, gan ārvalstu tiesību doktrīnas un tiesu prakses avotu analīze, kā arī nacionālo normatīvo aktu analīze. Darba gaitā analizēti Civilprocesa likuma 427. pantā norādītie izņēmuma gadījumi, gan arī citi aktuālākie sprieduma atcelšanas iemesli - sprieduma neatbilstība Civilprocesa likuma 193. pantā izvirzītajām prasībām, prasījuma robežu un sacīkstes principa neievērošana. Darbā tiek sniegti secinājumi un priekšlikumi, lai uzlabotu pirmās instances tiesas spriedumu kvalitāti un pilnveidotu tiesas sistēmu kopumā. Pētījuma rezultātā tiek sniegti priekšlikumi ieviest jaunus grozījumus Civilprocesa likuma 427. pantā un pilnveidot apelācijas instances tiesas procesu, kas ievērojami padarītu tiesu sistēmas darbību efektīvāku. Atslēgvārdi: civilprocess, sprieduma atcelšana, nelikumīgs tiesas sastāvs, procesuālo tiesību normu pārkāpums, taisnīgs tiesas nolēmums, sacīkstes princips, prasījuma robežas

The Master’s Thesis is devoted to the research “Reasons for Setting Aside of the Judgment by the Court of First Instance”. One of the most significant weaknesses of the Latvian court system is the length of legal proceedings that is also affected by the quality problems of the court of first instance in decision-making, which is the reason why court judgements shall be set aside. Section 427, Paragraph one of the Civil Procedure Law provides a comprehensive list of the exceptions when regardless of the will of the parties, judgment of the court of first instance should be set aside and the matter shall be forwarded to the court of first instance, but such list of the reasons for setting aside of a judgment is not exhaustive and does not regulate the situation when there is another reason for setting aside the judgment. Analytical, comparative, logical, and systematic methods have been used in the elaboration of the Master’s Thesis. Within the scope of the paper, an analysis of both Latvian and foreign countries legal doctrine and case law sources, as well as analysis of national legal enactments have been conducted. During the research, exceptional cases of Section 427 of the Civil Procedure Law have been analysed, as well as other most urgent reasons for setting aside the judgment — non-compliance of the judgment with requirements set in Section 193 of the Civil Procedure Law, ignorance of limits of the extent of claim and adversarial principle. The paper provides conclusions and suggestions in order to improve the quality of the judgments of the court of first instance and to improve the judicial system in general. As a result of the research, suggestions to introduce new amendments to Section 427 of the Civil Procedure Law are provided and a suggestion to improve court proceedings of the appellate instance courts that would make the judicial system more efficient is made. Keywords: civil procedure, setting aside of the judgment, illegal court panel, infringement of procedural rules, fair judicial decision, adversarial principle, extent of the claim
The reasons for setting aside the judgment at the court of first instance
Keywords: Juridiskā zinātne