Skrejvaboļu (Coleoptera, Carabidae) sabiedrības sausos kaļķainos zālājos un tās ietekmējošie faktori Abavas senlejā - Reimane, Laura (Latvijas Universitāte, 2016)
Kā Eiropā tā Latvijā sausu, kaļķainu zālāju platības ar katru gadu samazinās. Šis biotops ir viens no sugām bagātākajiem, tomēr uzskatāms par Latvijā izzūdošu, jo aizņem vairs tikai 0,05% no valsts teritorijas (Auniņš 2013). Šī darba mērķis ir noskaidrot zālāju apsaimniekošanas un botāniskās kvalitātes ietekmi uz skrejvaboļu (Carabidae) sabiedrībām sausos, kaļķainos zālājos. Pētījums veikts sausos, kaļķainos zālājos, dabas parka “Abavas senleja” posmā starp Kandavas un Sabiles pilsētām. Septiņpadsmit parauglaukumos, kas iedalīti atšķirīgās botāniskās kvalitātes un apsaimniekošanas veida grupās, ar Bārbera tipa augsnes lamatām, ievākti kvantitatīvi dati par skrejvaboļu sastopamību. Noteikts augu sugu projektīvais segums, ievākti augsnes paraugi pH un mitruma noteikšanai. Kopumā ievākti 1094 indivīdi, piederīgi 21 ģints 41 skrejvaboļu sugai. Pēc indivīdu skaita dominējošās sugas bija Poecilus versicolor, Poecilus cupreus un Amara aenea. Konstatēta viena Latvijas Sarkanās grāmatas suga – Carabus convexus (LSG 3. kategorija) (Anonīms bez dat.7.). No konstatētajām sugām 23 bija sausiem zālājiem raksturīgas. Noskaidrots, ka skrejvaboļu sugu dominances struktūru negatīvi ietekmē zālāju apsaimniekošana. Skrejvaboļu sabiedrību sastopamību būtiski ietekmē lakstaugu stāva augstums un procentuālais segums zālājā, netieši ietekmējošs faktors ir augsnes pH.

In Europe as well as in Latvia dry calcareous grasslands areas decreases every year. This habitat is one with the highest biodiversity, however it is considered as disappearing in Latvia, because it occupies only 0,05% of the national territory (Auniņš 2013). This work aim is to determine how management type and botanical quality of grasslands affects ground beetle communities in dry and calcareous grasslands. Research is done in dry grasslands in area of “Abavas senleja” nature park, amid cities of Kandava and Sabile. Quantity of data about ground beetles occurrence was collected with modified Barber pitfall traps were exposed in seventeen sampling plots, which were divided into different botanical quality and management type groups. There was determined projective cover of plant species and soil samples was collected to measure pH and moisture. In total were collected 1094 individuals belonging to 21 genus of 41 species. Most dominant species were Poecile versicolor, Poecile cupreum and Amara aenea. There was found one Latvian Red book species - Carabas Convexus (LSG category 3) (Anonīms [bez dat.] 7.). Identified 23 species typical for dry grasslands. Management of grasslands had a negative effect on ground beetles species dominance structure. Vegetation height and percentage cover had impact on ground beetles communities as well as, indirectly, soil pH.
The communities of ground beetles (Coleoptera, Carabidae) in dry calcareous grasslands and influencing factors in the Abava valley
Keywords: Bioloģija; dabas parks “Abavas senleja”; sausi, kaļķaini zālāji; zālāju apsaimniekošana; Coleoptera, Carabidae; bioindikācija