Veģetatīvās nervu sistēmas aktivitātes salīdzinājums migrēnas pacientiem un klīniski veseliem cilvēkiem - Valuže, Laura (Latvijas Universitāte, 2016)
Lai gan zinātniskajā literatūrā valda vienprātība par to, ka migrēnas pacientiem ir izmainīta veģetatīvās nervu sistēmas aktivitāte, tomēr dati par šo izmaiņu raksturu ir ļoti pretrunīgi. Tāpēc maģistra darba mērķis bija salīdzināt veģetatīvās nervu sistēmas aktivitāti migrēnas pacientiem un klīniski veseliem cilvēkiem. Lai to paveiktu, tika analizēti 8 hroniskas migrēnas pacientu un 16 klīniski veselu personu veģetatīvās nervu sistēmas aktivitātes rādītāji mierā, dziļas elpošanas testa un ortostatiskā testa laikā. Migrēnas pacientiem tika konstatēta statistiski būtiski zemāka diastoliskā asinsspiediena procentuālā izmaiņa, pārvietojot ķermeni no guļus stāvokļa uz 60° leņķi (17,10 ± 2,88% migrēnas pacientiem un 22,85 ± 7,30% kontroles grupai). Tika secināts, ka migrēnas pacientiem ir samazināta veģetatīvās nervu sistēmas spēja pielāgoties ķermeņa stāvokļa izmaiņām. Darbs tika izstrādāts no 2015. gada decembra līdz 2016. gada jūnijam Latvijas Universitātes Cilvēka un dzīvnieku fizioloģijas katedrā sadarbībā ar Latvijas Universitātes Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūtu.

Title - A comparison of autonomic nervous system activity in healthy and migraine patients. Although there is consensus in scientific literature that migraine patients have altered autonomic nervous system activity, data on the nature of these changes are very contradictory. The aim of the study was to compare the autonomic nervous system activity in migraine patients and in healthy people. In order to do this, autonomic nervous system activity indicators during rest, deep breathing test and orthostatic test were analysed in 8 chronic migraine patients and 16 clinically healthy persons. Migraine patients showed statistically significantly lower diastolic blood pressure change after moving the body from lying position to a 60° angle (17.10 ± 2.88% of migraine patients and 22.85 ± 7.30% in the control group). It was concluded that migraine patients have reduced autonomic nervous system's ability to adapt to changes in body position. The work was developed from December 2015 to June 2016 in the University of Latvia in The Human and Animal Physiology Department in collaboration with the LU Cardiology and regenerative medicine institute.
A comparison of autonomic nervous system activity in healthy and migraine patients
Keywords: Bioloģija; hroniska migrēna; veģetatīvā nervu sistēma; dziļas elpošanas tests; ortostatiskais tests