Pacientu attieksme pret māsu - vīrieti - Sidorova, Dace (Latvijas Universitāte, 2009)
Autores bakalaura darba tēma „Pacientu attieksme pret māsu – vīrieti”. Darbs tika rakstīts ar mērķi noskaidrot pacientu domas par medicīnā praktizējošu māsu – vīrieti un noteikt vai pacientu attieksmi iespaido sabiedrībā valdošie stereotipi. Darbs sastāv no divām daļām - teorētiskās un pētnieciskās daļas, 7 nodaļām un 3 pielikumiem, 21 attēla un 40 lpp. Izmantotās literatūras saraksts sastāda 28 literatūras avotus. Pētījumā tika izmantota kvantitatīvā pētniecības metode. Tika aptaujāti 100 respondenti – 50 vīrieši un 50 sievietes. Kā darba instruments tika izmantota anketa. Pētījumā iegūtie rezultāti tika apstrādāti izmantojot Microsoft Office Excel programmu. Hipotēze – pacienti neizvēlas māsu – vīrieti, jo sabiedrībā valda stereotips, ka māsu profesija ir sieviešu profesija apstiprinājās, jo 61% (61) respondentu vēlas, lai viņus aprūpētu māsa – sieviete. Atslēgvārdi: māsu prakse, dzimuma lomas, stereotipi, māsa – vīrietis.

Theme of authors’s bachelor’s paper: „Patient’s attitude towards male nurse”. Aim of the paper: to clarify patient’s opinion about male nurse practicing in medicine and to determine whether patient attitude has been influenced by stereotypes dominating in the society. Paper has two parts – theoretical and research part, 7 chapters and 3 appendices, 21 images and 40 pages. Reference list contains 28 entities. Quantitative research method has been used in the study. 100 respondents took part in the survey – 50 man and 50 woman. Questionaire has been used as a tool. Results of the study were processed using Microsoft Office Excel software. Hypothesis: patient’s do not choose male nurse because there are stereotype in the society that nurse is women’s profession. Hypothesis proved to be true, because 61 ( 61% ) respondents wanted to be nursed by nurse-woman. Keywords: nurse praxis, gender roles, stereotypes, male nurse.
Patient’s attitude towards male nurse
Keywords: Medicīna