Kritiskā domāšana un medijpratība: Latvijas iedzīvotāju masu vakcinācija pret Covid-19 laika posmā no 2021. gada februāra līdz 2021. gada aprīlim - Rača, Evija (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba tēma ir “Kritiskā domāšana un medijpratība: Latvijas iedzīvotāju masu vakcinācijas pret Covid - 19 laika posmā no 2021. gada februāra līdz 2021. gada aprīlim”. Maģistra darba mērķis ir izpētīt kritiskās domāšanas aspektus masu vakcinācijas laikā. Un kā ietekmējošā komunikācija un dezinformācija rada attieksmes maiņu sabiedrībā. Maģistra darba teorētiskais ietvars sastāv no teorētiskās bāzes par kritisko domāšanu un medijpratību pandēmiskās situācijas laikā. Darba pētījumā izmantotas tādas pētnieciskās metodes kā fokusgrupas diskusija un Latvijas iedzīvotāju aptauja. Pētījuma rezultāti ļāva secināt, ka kritiskā domāšana un medijpratība ir būtiski aspekti masu informācijas atlasei, analīzei un sadalei, lai pieņemtu svarīgus un būtiskus lēmumus. Turklāt, iedzīvotāji emocionāli ir noguruši no pārlieku lielās, daudzveidīgās un nepārtrauktās informācijas plūsmas par Covid- 19, tomēr, vēl joprojām, primāri uzticas informācijai, ko pasniedz uzticami un pārbaudīti mediji: TV ziņas, dokumentālās filmas un citi raidījumi, nevis, piemēram, sociālajiem tīkliem vai drukātajiem medijiem.

The topic of the Master’s papers “Critical thinking and media literacy: Mass Covid - 19 vaccination of Latvian population from February 2021 till April 2021”. Master’s papers goal is to research aspects of critical thinking during mass vaccination and how persuasion communication and disinformation shifts attitude towards vaccination in society. Master’s papers theoretical part consists of theoretical base about critical thinking and media literacy during the pandemic. Two research methods have been used in this study such as focus group discussions and survey of Latvia’s residents. The results of the study led to conclusion that critical thinking and media literacy are important aspects when selecting, analyzing and distributing mass information. People are emotionally exhausted from the overwhelming and diverse information flow regarding Covid - 19, however, they still primarily trust information that is coming from trusted and reliable media: TV news, documentaries and other programs instead of relying on social media or press, for example.
Critical thinking and media literacy: Mass covid-19 vaccination of Latvian population from February 2021 till April 2021
Keywords: Komunikācijas zinātne; kritiskā domāšana; ietekmējošā komunikācija; medijpratība; masu vakcinēšanās; Covid - 19