Akomodācijas sistēmas noguršana - Gromova, Dana (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 34 lappusēm. Satur 20 zīmējumus,8 tabulas, 3 pielikumus un 33 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: noteikt vai akomodācijas sistēma ir pakļauta noguršanai. Darba uzdevumi: Izmērīt akomodācijas tuvuma punktu pirms slodzes, pēc 20 minūšu slodzes, pēc 40 minūšu slodzes. Izmērīt akomodācijas atpalikšanu pēc 20 minūšu un 40 minūšu slodzes. Noteikt vai ir atšķirība starp slodzes laikiem. Subjekti: Divdesmit pacienti vecumā no 17-26 gadiem. Katram pacientam ir noteikts redzes asums tālumā un tuvumā ne mazāks par V=1,0 ar vai bez korekcijas. Anamnēzē nav acu saslimšanas, nav ambliopijas, nav šķielēšanas. Metodes: redzes asuma noteikšana tālumā, izmantojot projektoru ar burtu optotipiem. Redzes asuma noteikšana tuvumā ar tāluma korekciju. Akomodācijas tuvuma punkta noteikšana ar RAF lineālu, akomodācijas atpalikšanas noteikšana ar Binokulāro krustoto cilindra testu. Secinājumi: Tuvuma slodzes laiks ietekmē akomodācijas sistēmu. Atslēgas vārdi: akomodācija, akomodācijas nogurums, akomodācijas tuvuma punkts, akomodācijas atpalikšana

The Bachelor paper is written in Latvian, contains 34 printed pages, 20 figures, 20 tables, 3 appendices, 33 literature sources have been used. Purpose: to determine if accommodative system is a subject to fatigue. Tasks: to measure near point of accommodation (NPA) before near work, 20 min after near work, 40 min after near work. To measure lag of accommodation, after 20 and 40 min near work. To define if there is a difference between near work time. Subjects: 20 subjects took part in the experiment 17-26 years old. For each patient vision acuity is defined for near and distant point not less than V=1.0 with or without correction. Assume, there is no eye disease, no amblyopia, and no strabismus in anamnesis. Methods: To measure near point of accommodation used RAF- rule and for measure lag of accommodation used Binocular cross cylinder test. Summary: near work affects accommodative system. Key words: accommodation, fatigue of accommodation, near point of accommodation, lag of accommodation.
Fatigue of accommodative system
Keywords: Fizika