Publisko bibliotēku bibliotekāram nepieciešamās kompetences - Šterensus-Base, Daniela (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba “Publisko bibliotēku bibliotekāram nepieciešamās kompetences” mērķis ir noskaidrot, kādas ir mūsdienās nepieciešamās un nozīmīgākās bibliotekāru kompetences publiskajās bibliotēkās. Tā kā mūsdienās bibliotēku pakalpojumi paplašinās, tad arī bibliotekāru pienākumi mainās, līdz ar to bibliotekāriem ir jāspēj pielāgoties jauniem izaicinājumiem. Darba teorētisko ietvaru veido pragmatisms, kā arī Evereta Rodžersa (Ewerett Rogers) Inovāciju difūzijas teorija un Šeilas Korallas (Sheila Corrall) “Profesionālās kompetences modelis bibliotēku un informācijas jomā”. Pētījuma veikšanai ir izvēlēta kvalitatīvā pētījuma stratēģija, datu ieguvei izmantojot tādas metodes kā intervija, fokusgrupas intervija un kontentanalīze. Pētījums atklāj, ka mūsdienās līdzvērtīgi svarīgas un nepārtraukti attīstāmas kompetences ir gan informācijas un komunikāciju tehnoloģiju zināšanas, gan personiskās īpašības - empātija un tolerance. Bibliotēkām ir jāņem vērā sabiedrības pieprasījums un jāstrādā ar skatu nākotnē, piedāvājot mūsdienīgu pakalpojumu iespējas, nepazaudējot tradicionālās bibliotēkas pamatfunkcijas. Darba noslēgumā apkopoti ieteikumi bibliotekāru kompetenču attīstīšanai.

The aim of the master's thesis “The required competencies for librarians in public libraries” is to clarify what are the necessary and most important competencies for librarians in public libraries today. As library services are expanding, the responsibilities of librarians are also changing, so librarians must be able to adapt to new challenges. The theoretical framework of the study consists of pragmatism, as well as Everett Rogers's “Innovation Diffusion Theory” and Sheila Corrall's “Model of Professional competence for the Library and information field”. The qualitative research strategy is chosen for conducting the research, using methods such as interview, focus group interview and content analysis. The study reveals that knowledge of information and communication technologies, as well as personal qualities - empathy and tolerance - are equally important competencies, and continuous development of those is needed. Libraries must take into account public demand and work with a view into the future, offering modern service options without losing the basic functions of a traditional library. At the end of the work, recommendations for developing competences of librarians are summarized.
The required competencies for librarians in public libraries
Keywords: Komunikācijas zinātne; kompetences; publiskā bibliotēka; mūžizglītība; competencies; public library