Mustafa Kemala Ataturka alfabēta un valodas reformas - Daukšts, Jānis (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba temats ir "Ataturka alfabēta un valodas reformas". Tajā tiek izpētīts un analizēts, kā Ataturks nokļuva pie varas Turcijā un ar kādām metodēm viņam izdevās īstenot ieplānotās izmaiņas Turcijas sociālajā un kulturālajā dzīvē. Tēma ir aktuāla, jo latviešu valodā nav daudz uzziņu materiālu par Turcijas pirmo prezidentu, ir tikai viena grāmata par Mustafu Kemalu, ko sarakstījis Aleksandrs Grīns. Turku valodā ir iespējams atrast daudzas grāmatas gan par Ataturka veiktajām reformām gan arī par personīgo dzīvi. Ļoti daudz materiālu ir sarakstīti 20.gadsimta divdesmito gadu beigās, kad vēl rakstībā lielākoties tika izmantoti arābu vārdi, kas pagrūtina analizēšanu. Bakalaura darbā tiek aprakstītas idejas par turku valodai nepiemēroto arābu alfabētu, bet tai pašā laikā par piemēroto latīņu alfabētu, ko var pielīdzināt turku valodai. Iegūstot neatkarību un pieņemot šīs reformas, turku tauta sevi sāka izjust kā vienotu kopienu un nacionālisms pieauga. Turku nācija sāka vairāk apzināties savu kultūru un, apmeklējot Tautas skolas, cilvēki iemācījās lasīt un rakstīt. Lēnām samazinoties analfabētismam, Ataturks 1932.gadā aizsāka valodas reformas, kuras joprojām turpinās. Tomēr 1950.gadā, pēc vienpartijas sistēmas beigām, Valodas padome vairs nebija valsts prioritāte. Tomēr turku valodas reformas joprojām turpinās, lai gan valodas kongresi aizsākās 1932.gadā, tie joprojām tiek rīkoti. Lai gan no turku valodas tika izskausti daudzi arābu un persiešu vārdi, tomēr mūsdienās joprojām to lietojums ir liels, jo turku valodas alternatīvas nav pilnībā iegājušas turku valodā. Bieži vien, paši neapzinoties, turki izmanto arābu vārdus, bet uzskata, ka tie ir turku izcelsmes vārdi.

The topic of bachelor thesis is "Ataturk’s alphabet and language reforms". It is studied and analyzed how Atatürk came to the power in Turkey, and the methods how he achieved planned changes and reforms in Turkey's cultural and social life. The topic is actual, because in Latvian there is not enough materials about the first president of Turkey, there is only one book about Mustafa Kemal written by Aleksandrs Grīns. It is possible to find many books and journals in Turkish on both Ataturk’s reforms as well as his personal life. A lot of materials have been written in 1920s, when Arabic words were still more commonly used than Turkish thus it is harder to analyze materials. On bachelor thesis it is described that Arabic alphabet is not suitable for Turkish language, but at the same time the Latin alphabet suits for Turkish, which can be likened to the Turkish language. By gaining independence and adoption of these reforms, the Turkish nation began to feel themselves as a united and strong community, also the Turkish nationalism grew. Turkish nation began to be more aware of their own culture and by attending National schools, people learned to read and write. Illiteracy in Turkey was slowly decreasing, add to this, Atatürk in 1932 started the language reforms that is still ongoing. However, in 1950, one-party system ended and for the elections winning party the Language Council was no longer a priority. However, the Turkish language reforms continue, even though linguistic conferences started in 1932, they are still being held. Although the extermination of many Arabic and Persian words, they are still in use, because the Turkish language alternatives have not fully entered the language. Often, without realizing themselves, Turks use Arabic words, but believe that words have Turkish origins.
Ataturk’s Alphabet and Language Reforms
Keywords: Āzijas studijas; Ataturks; Alfabēts; Reformas; Valoda; Turcija