Mīksto kontaktlēcu kopšanas šķīdumu antimikrobās aktivitātes salīdzinājums - Gricaja, Margarita (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā. Mērķis: novērtēt dažādu kontaktlēcu kopšanas šķīdumu dezinficējošo aktivitāti un to ietekmējošos faktorus. Uzdevumi: Novērtēt ekspozīcijas laika un uzglabāšanas temperatūras ietekmi uz kontaktlēcu kopšanas šķīduma darbības efektivitāti pret S.epidermidis. Metode: tika veikti mikrobioloģiskie uzsējumi un izaugušo koloniju uzskaitījums. Šķīduma efektivitāte tika pārbaudīta atkarībā no ekspozīcijas laika (30 minūtes, ražotāja ieteiktais minimālais dezinfekcijas laiks, diennakts, 3, 7 un 30 dienas) pie 22-23°C un 5-6°C temperatūras. Rezultāti: Visi līdzekļi uzrāda baktericīdu iedarbību pret S.epidermidis un saglabā šo efektu ilgtermiņā. Mīksto kontaktlēcu kopšanas šķīdumu efektivitāti ietekmē ekspozīcijas laiks un uzglabāšanas temperatūra. Uzglabāšana pie zemām temperatūrām (5-6°C) negatīvi ietekmē parauga mikrobioloģisko piesārņojuma līmeņa samazināšanos.

The Master thesis is written in Latvian. Purpose: to evaluate the antimicrobial efficacy of contact lens solutions against S.epidermidis and its influencing factors. Tasks: to determine the effect of exposure time and storage temperature on the efficacy of contact lens solutions against S.epidermidis. Methods: microbiological plating and colony counting methods. Solution efficacy check depending on exposure time (30 minutes, manufacturer’s minimum recommended disinfection time, day, 3, 7 and 30 days) under 22-23°C and 5-6°C. Results: All contact lens solutions show bactericidal activity against S.epidermidis and the effect continues for a prolonged period of storage time. Performance of soft contact lens solutions is affected by exposure time and storage temperature. Storage at low temperatures (5-6°C) negatively affects the reduction of microbial contamination of sample.
Comparison of the antimicrobial efficacy of soft contact lens cleaning solutions
Keywords: Fizika; S.epidermidis; kontaktlēcu kopšanas šķīdums; mīkstās kontaktlēcas; dezinfekcija