Briseles I-bis regulas risinājumi un nepilnības - Ančs, Pauls (Latvijas Universitāte, 2017)
Šajā maģistra darbs pētītas izmaiņas Briseles I regulā, kuras savā Priekšlikumā Briseles I regulas reformai izvirzīja Eiropas Komisija. Šis Priekšlikums rezultējās tagadējā Briseles I-bis regulā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, vai galvenās četras no Priekšlikumā minētajām problēmām ir atrisināts, un vai to vietā nav nākušas kādas citas. Pētījuma rezultātā secināts, ka ekzekvatūras atcelšana bijusi lielākoties veiksmīga, vienošanos par jurisdikciju efektivitāti ir palielināta, kā arī daļēji īstenots mērķis apturēt paralēlas tiesvedības un torpedēšanas tiesvedības attiecībā uz šķīrējtiesām.

In this master’s thesis the author researches the changes in Brussels I Regulation that were proposed in European Commission’s Proposal for reforms of Brussels I Regulation. The Proposal resulted in what is now known as Brussels I-bis Regulation. The goal of the research is to find out, whether the main four issues indicated in the Proposal have been solved, and if other issues have taken their place. The research ends with conclusions that the abolishment of exequatur has been mainly successful, the efectiveness of choice-of-court agreements has been increased and the goal to stop parallel proceedings and torpedo proceedings in relation to arbitrations.
The Solutions and Deficiencies of the Brussels Ibis Regulation
Keywords: Juridiskā zinātne; Briseles režīms; jurisdikcija; tiesas izvēles vienošanās; šķīrējtiesa; ekzekvatūra