BB krēmos ietilpstošo nanodaļiņu izdalīšana un izmēra noteikšana - Skrastiņa, Sigita (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā apkopota informācija par BB krēmos visbiežāk izmantotajām nanodaļiņām,t.i. titāna dioksīda, dzelzs oksīdu, silīcija dioksīda un alumīnija oksīda nanodaļiņām, to ietekmi uz cilvēka veselību, kā arī apskatītas dažādas iekārtas, kuras var izmantot nanodaļiņu analizēšanai. Tika izstrādāta metodika ar kuru iespējama nanodaļiņu izdalīšana no BB krēmiem. Daļiņu izpēte veikta izmantojot skenējošo elektronu mikroskopiju, noteikti daļiņu izmēri un formas. BB krēmu sastāvā ietilpstišo nanodaļiņu sastāvs identificēts ar enerģijas dispersīvās rentgenstaru spektroskopijas metodi.

The paper describes information about nanoparticles which are commonly used in BB creams and those are nanoparticles of titanium dioxide, iron oxide, silicon dioxide and aluminum oxide, their impact on human health and also found out information about other equipment that can be used for analysis of nanoparticles. In this research project the methodology for dispensation and determination of size of nanoparticles in BB creams was developed. The studies of particles were carried out using scanning electron microscopy, sizes and shapes of particles were determined. Nanoparticles were identified by energy dispersive X-ray spectroscopy.
Dispensation and determination of size of nanoparticles in BB creams
Keywords: Ķīmija; NANODAĻIŅAS; NANOĶĪMIJA; TITĀNA DIOKSĪDS; DZELZS OKSĪDS