Matemātisko prasmju veidošanās āra nodarbībās 5 – 6 gadus veciem bērniem - Klišča, Evita (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darba autore: Evita Klišča Kvalifikācijas darba temats: Matemātisko prasmju veidošanās āra nodarbībās 5 – 6 gadus veciem bērniem Kvalifikācijas darba vadītāja: Dagnija Vigule Kvalifikācijas darba mērķis: teorētiski un empīriski pētīt matemātisko priekšstatu veidošanas iespējas āra nodarbībās 5 - 6 gadus veciem bērniem Kvalifikācijas darba sastāvs: ievads, 2 daļas, 5 apakašnodaļas, secinājumi, literatūras saraksts Kvalifikācijas darba apjoms: 51 lpp., 4 attēli, 4 tabulas, 64 literatūras vienības, 1 pielikums Pirmajā daļā: teorētiskajā, tiek apskatītas psihologu un pedagogu viedokļi un atziņas par bērnu matemātisko priekšstatu veidošanos āra nodarbībās, tai skaitā analizēts matemātikas priekšstatu jēdziens un noteikts matemātikas jomas apguves saturs saskaņā ar pirmsskolas mācību programmu, sniegts 5 - 6 gadus vecu bērnu attīstības raksturojums, nosakot tos faktorus, kas tieši vai netieši var ietekmēt matemātikas priekšstatu veidošanos. Nodaļas noslēgumā raksturotas āra nodarbības un to organizācija matemātikas jomā satura apguvei Otrajā daļā: empīriskajā, sniegts pārskats par veikto empīrisko pētījumu, atspoguļotas organizētās rotaļu darbības āra vidē. Noslēgumā sniegta atbilde uz pētniecības jautājumu ''Kā āra nodarbībās ir iespējams veidot matemātiskos priekšstatus 5 – 6 gadus veciem bērniem?'' un izstrādāti ieteikumi pirmsskolas skolotājiem Atslēgas vārdi: matemātiskie priekšstati, āra nodarbības, dabas materiāli, vecākais pirmsskolas vecums, pirmsskolas pedagoģiskais process

Author of the qualification paper: Evita Klisca (Klišča) The aim of the qualification: Development of mathematical skills in outdoor classes for 5 - 6 year old children Qualification supervisor: Dagnija Vigule The target of the qualification work: to study theoretically and empirically the possibilities of creating mathematical notions in outdoor classes for 5 - 6 year old children Compozition of qualification work: introduction, 2 parts, 5 subsections, conclusions, references Concentof the qualification work: 51 pages, 4 figures, 4 tables, 64 references, 1 appendix In the first part: in the theoretical part, the opinions and findings of psychologists and teachers on the formation of children's mathematical notions in outdoor classes are considered, including the analysis of the concept of mathematical notions and the content of mathematics in accordance with the preschool curriculum has been determined, a description of the development of 5 - 6 year old children is provided, determining the factors that may directly or indirectly influence the formation of mathematical notions; at the end of the chapter, outdoor classes and their organization for learning the content of mathematics are described The second part: empirical part, provides an overview of the empirical research, reflects the organized play activities in the outdoor environment; in conclusion the answer to the research question "How is it possible to create mathematical notions for 5 - 6 year old children in outdoor lessons?" and recommendations for pre-school teachers have been developed Keywords: mathematical notions, outdoor lessons, natural materials, senior preschool age, preschool pedagogical process
Development of mathematical skills in outdoor classes for 5-6 year old children
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; matemātiskie priekšstati; ārā nodarbības; dabas materiāli; vecākais pirmsskolas vecums; pirmsskolas pedagoģiskais process