Eiropas struktūrfondu ietekme uz lauku tūrisma attīstību Latvijā - Reinholde, Inese (Latvijas Universitāte, 2007)
ES struktūrfondu līdzekļi ir liels ieguvums Latvijai un tie būtiski veicina valsts attīstību. Tūrismam kā vienai no Latvijas attīstības stratēģiskajām iespējām un prioritātēm ir svarīga loma tādu mērķu sasniegšanā kā ilgtspējīga attīstība, ekonomiskā izaugsme, nodarbinātība, dzīves kvalitātes paaugstināšana. Tādēļ izvēlēta maģistra darba tēma „Eiropas struktūrfondu ietekme uz lauku tūrisma attīstību Latvijā”. Latvijā izvirzītais mērķis struktūrfondu piesaistīšanai ir veicināt tūrisma galamērķa nostiprināšanos un konkurētspējas palielināšanos, radot labvēlīgus apstākļus kompleksai nacionālo tūrisma produktu un pakalpojumu attīstībai. Lai uzsāktu lauku tūrismu, ir būtiski investēt līdzekļus atbilstošu labiekārtojumu veikšanai un radīt motivāciju ģimenēm šo biznesu uzsākt. Investīcijām tūrismā ir ne tikai jāsekmē vietējās ekonomikas attīstība, bet arī jāparedz tūrisma attīstība plašākā ģeogrāfiskā teritorijā. Tas nepieciešams, lai novērstu sastrēgumus, dabas resursu bojāšanu, zemes noplicināšanu, kas rodas sezonālā tūrisma ietekmē. Šobrīd liela daļa no lauku tūrisma projektiem īstenoti Cēsu, Aizkraukles, Gulbenes, Ventspils, Krāslavas un Kuldīgas rajonos. Tomēr visvairāk tūrisma attīstība joprojām iezīmējas Rīgas, Cēsu un Limbažu rajonos. Aktīvi lauku tūrisms attīstās Kurzemē. Mazāka tūrisma aktivitāte ir Zemgalē, kur lauku iedzīvotāji vairāk pievēršas tradicionālajai lauksaimniecībai. Taču liels finansējums rada arī risku un šo līdzekļu neadekvāta izmantošana var tikai veicināt reģionālo nevienlīdzību, sociālo izstumtību, vides degradāciju un korupciju. Grūti ir izvērtēt lauku tūrisma attīstību, jo tā attīstībai paredzēto finanšu līdzekļu apjoms ir atkarīgs arī no potenciālo projektu iesniedzēju aktivitātes un iesniegto projektu kvalitātes. Darba mērķis ir noskaidrot vai investīcijas, ko piešķīrusi Eiropas Savienībai ir radušas pareizu apguves rezultātu un vienmērīgu līdzekļu sadali pa valsts reģioniem. Pētījuma hipotēze – struktūrfondu pieļautās kļūdas to sākotnējā piešķiršanas periodā ir radījušas virkni problēmas un reģionu nevienlīdzīgu attīstību. Maģistra darbā aptvertais laika posms izvēlēts no brīža, kad Latvijā tika saņemti pirmie atbalsti tūrisma attīstībai no Eiropas Savienības struktūrfondiem. Tajā laikā pieļautās kļūdas šodien bieži atspoguļojas kā problēmas. Maģistra darbā sniegts ieskats dažādu ekonomisko faktoru ietekmei uz lauku tūrisma attīstību, atspoguļota tūrisma pakalpojumu sfēras ietekmi uz uzņēmējdarbību. Tālāk pētīta investīciju un ES struktūrfondu nozīme lauku tūrismam Latvijā un to sniegtais atbalsts, kā arī lauku tūrisma attīstību Latvijā pēdējos gados. Darbs noslēdzas ar pētījumu par struktūrfondu ietekmi uz lauku tūrisma attīstību Latvijā.

Europe Union structural funds are great acquisition for Latvia. It essential stimulate development of state. Tourism is one of possibility strategically and priority of develop of Latvia. It has important role to development for long-time, economical growth, employment, elevate of life quality. The theme of master work is “Influence of Europe union structural fund on development of countryside tourism in Latvia”. Aim of structural funds attraction is to further strengthening of tourism destination and competitiveness increase, create competitiveness conditions for complicated development of nation tourism product and service. It is impossible to invest finances and create motivation for people, to start occupation with countryside tourism. Investments promote economical development and provide development of tourism in broad geographical territory. It is necessary for dispose some negatives conditions – obstruction, natural resources, depletion of earth. More tourism project was bring to bear in Cesis, Aizkraukle’s, Gulbene’s, Ventspils, Krāslava’s and Kuldīga’s regions in this time. The development of tourism mainly happens in Riga, Cesis, Limbaži districts. Active development of tourism is in Kurzeme. Small activity of tourism is in Zemgale. There are country peoples prefer traditional agriculture. Great funding creates the risk of its inadequate using. Then this it can promote regional inequality, social excommunicating, degradation of environment and corruption. This is difficult appraise development of countryside tourism, because amount of financial instrument is depend of activity of project submitter and quality of project. The aim of master work is ascertain – was investment for EU structural funds create right results of acquirement and regular planning of resources in different regions. Hypothesis of this work – mistakes of assignment of structural funds in primary period is creating more problems and inequality develops of regions. The master work to inspect period from 2003 to up-to date. The master work give insight in different economical factor influence to development of countryside tourism, describe influence of business activity of tourism service. It research investment and EU structural funds importance to countryside tourism in Latvia. There is research about structural funds influence on countryside tourism in Latvia. There is research about structural funds influence on countryside development in Latvia.
The Impact of European Structural Funds on the Development of the Rural Tourism in Latvia
Keywords: Ekonomika