Anorektiskas ēšanas uzvedības un sociālā medija Instagram lietošanas ieradumu saistības jaunu sieviešu vidū - Zābere, Zane (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētnieciskā darba mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp Instagram izmantošanas paradumiem un anorektisku ēšanas uzvedību jaunu sieviešu vidū. Lielākā daļa sociālo mediju aktīvie lietotāji ir jauni cilvēki vecumā no 18-29 gadiem (Cohen, Newton-Johna & Slater,2017). Savukārt, vislielākais risks attīstīt ēšanas traucējumus – anoreksiju, ir jauniem cilvēkiem vecumā no 14-25 gadiem (NEDA, 2018). Tāpēc pētīt 14-29 gadu vecuma grupas sociālo mediju izmantošanas paradumus un to ietekmi uz ēšanas paradumiem ir pamatoti. Pētījumā piedalījās 134 sievietes vecumā no 14-29 gadiem. Tika izmantota šim pētījumam izstrādāta sociālo mediju izmantošanas aptauja un ēšanas traucējumu noteikšanas aptauja (Eating Disorder Examination Questionnaire EDE-Q 6.0, Fairburn & Beglin, 2008). Pētījuma rezultātā iegūtie dati liecina, ka pastāv pozitīva saistība starp sociālās vietnes Instagram lietošanu un anorektisku ēšanas uzvedību. Tiek atklāts, ka, jo biežāka ir Instagram lietošana, jo raksturīgāki ir ēšanas ierobežojumi, norūpēšanās attiecībā uz ēdienu, norūpēšanās par ķermeņa formu un norūpēšanās par ķermeņa svaru.

The purpose of the research was to ascertain whether there is a ratio between the use of Instagram and anorexic eating behavior among young women. Most active social media users are young people aged 18-29 (Cohen, Newton-Johna & Slater, 2017). Also, the greatest risk of developing eating disorders - anorexia - is for young people aged 14-25 years (NEDA, 2018). Therefore, studying the habits of 14-29 age group social media usage and their impact on eating habits is justified. The study involved 134 women aged 14-29 years. A social media questionnaire was designed for this study and used in combination with an Eating Disorder Exam Questionnaire (EDE-Q 6.0, Fairburn & Beglin, 2008) was developed for this study. The findings from the study indicate that there is a correlation between the use of the social site Instagram and the behavior of anorexic eating. It is found that the greater the use of Instagram is, the more typical are eating constraints, concern towards food and concerns regarding body shape and weight.
The relationship between Instagram use habits and anorexic eating behaviour in young women
Keywords: Psiholoģija; Instagram; ēšanas traucējumi; anorektiska uzvedība; sieviete; sociālie mediji