Cilvēkresursu potenciāls (cilvēku kapitāls) kā galvenais attīstības faktors Baltijas valstīs - Laure, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Diplomdarba tēma ir “Cilvēkresursu potenciāls (cilvēku kapitāls) kā galvenais attīstības faktors Baltijas valstīs”. Darba mērķis ir, pamatojoties uz cilvēkkapitāla attīstības potenciāla un to ietekmējošo faktoru izpēti Baltijas valstīs, izstrādāt ieteikumus cilvēkkapitāla efektīvākai izmantošanai un attīstības veicināšanai Baltijas valstīs. Tas sastāv no 3 daļām, kas ietver 1 tabulu, 23 attēlus ar kopējo apjomu 80.lpp. Pirmajā daļā tiek apskatīti cilvēkkapitāla teorētiskie aspekti, analizējot pieejamo literatūru, otrajā daļā tiek analizēti statistikas dati par cilvēkkapitāla izglītības, migrācijas un vidējās darba samaksas līmeni Baltijas valstīs, kā arī analizētas Baltijas valstu ilgtspējīgas attīstības stratēģijas. Trešajā daļā tiek analizētas ar dažādu nozaru pārstāvjiem veiktās ekspertu intervijas, cenšoties uzzināt galvenās cilvēkkapitāla problēmas uzņēmējdarbībā un cilvēkkapitāla attīstības potenciālu. Diplomdarba beigās tiek izstrādāti secinājumi un izteikti priekšlikumi valdībām un uzņēmumiem, lai veicinātu cilvēkkapitāla attīstību Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Atslēgvārdi: cilvēkkapitāls, izglītība, migrācija, algas, Baltijas valstis, cilvēkkapitāla attīstība.

Graduation thesis “The potential of human resources as a main factor of development in Baltic States”. Graduation thesis aim is to develop proposals for handling human resources more effective and develop its skills for encouraging the development of Baltic States. The structure of theses consists of 3 parts where 1 table and 23 pictures are taking place in total of 80 pages. First part of thesis faces theoretical aspects and work with theory in means of analysis. Second part analyses different statistical information about human capital level of education, migration and wages in Baltic countries. Third part is dedicated for work with different industries expert interviews to highlight conclusions about human capital real life situation. To conclude Graduation thesis author has developed conclusions and developed proposals to governments and businesses in order to evolve human capital in Latvia, Estonia and Lithuania. Keywords: human capital, education, migration, wages, Baltic countries, development of human capital.
The potential of human recurces as a main factor of development in Baltic States
Keywords: Ekonomika; cilvēkkapitāls; izglītība; migrācija; algas; Baltijas valstis