Latvijas drošības rāmējums ziņu portālā LSM.lv latviešu valodā kopš Donalda Trampa prezidentūras sākuma (2025. gada 20. janvāris - 20. marts) - Briedis, Valters (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Latvijas drošības rāmējums ziņu portālā LSM.lv latviešu valodā kopš Donalda Trampa prezidentūras sākuma (2025. gada 20. janvāris – 20.marts)” tiek pētīti ASV prezidenta ziņu rāmējumi. Šī laika posma izvēle saistīta ar Donalda Trampa atkārtotās prezidentūras sākumu. ASV prezidents tika inaugurēts tieši 20. janvārī. Šis notikums un arī vēlākie Trampa “gājieni” starptautiskajā telpā un arī Latvijas mediju diskursā raisījis plašas diskusijas un uzmanību. Pētījumā izmantota rāmējuma analīze (framing), balstoties uz Semetko un Valkenburgas teorētisko pieeju. Izvērtēti dažādi rāmējumu veidi – atbildības piešķiršana, konflikts, cilvēciskais, ekonomisko seku, morālais un Latvijas apdraudējuma rāmējums –, lai noskaidrotu, kuri no tiem dominē publikācijās. Empīriskajā daļā analizēti LSM.lv raksti un Trampa ārpolitikas attēlojums, atsedzot mediju naratīvu un sabiedrības ietekmes aspektus. Pētījuma rezultāti sniedz padziļinātu ieskatu par Latvijas Sabiedrisko mediju rāmējumu veidošanos, kā arī mediju publikācijām, kas saistītas ar ASV prezidentu Donaldu Trampa un tā ietekmi par drošību Latvijā.

The bachelor’s thesis “Framing of Latvia's security on the news portal LSM.lv in Latvian since the beginning of Donald Trump's presidency (January 20 – March 20, 2025)” examines the news framing of U.S. President Donald Trump. The selected time frame is linked to the beginning of Trump’s renewed presidency. The U.S. President was inaugurated on January 20. This event, along with Trump’s subsequent "moves" on the international stage and in Latvian media discourse, sparked widespread discussion and attention. The study employs framing analysis based on the theoretical approach of Semetko and Valkenburg. Several types of frames are evaluated—attribution of responsibility, conflict, human interest, economic consequences, morality, and the “threat to Latvia” frame—to determine which of them dominate in the publications. The empirical part analyses LSM.lv articles and the portrayal of Trump’s foreign policy, revealing aspects of media narrative and public influence. The thesis provides insights into how Latvia’s information space reacts to Trump’s policies.
Framing of Latvia's security on the news portal LSM.lv in Latvian since the beginning of Donald Trump's presidency (January 20 – March 20, 2025)
Keywords: Komunikācijas zinātne; Rāmējuma teorija; Donalds Tramps; mediji; drošība; dienaskārtības teorija