Domicils – Eiropas Savienības tiesību aktu izpratnē - Briedis, Renārs (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba tēma ir saistīta ar personas domicila izpēti, kopsakarā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem. Darba ietvaros tiks analizēta domicila jēdziena izpratne, kā viena no personas teritoriālās piederības noteikšanas kritērijiem, saistībā ar jurisdikcijas noteikšanu Eiropas Savienības tiesību aktos. Darba sākumā tiks sniegts ieskats domicila jēdziena vēsturiskajā izcelsmē, tā attīstība līdz mūsdienām un vieta starptautiskajās privāttiesībās. Kopsakarībā ar domicila jēdzienu tiks izvērtēti arī citi ar personas teritoriālo piederību saistītie jēdzieni - pilsonība, pastāvīgā uzturēšanās vieta, deklarētā dzīvesvieta, rezidence u.c., nolūkā konstatēt atšķirības starp šiem jēdzieniem. Darba ietvaros tiks izvērtēta domicila jēdziena interpretācija, saistībā ar jurisdikcijas noteikšanu, ievērojot literatūrā, tiesu praksē un citos dokumentos norādītās atziņas. Darba ietvaros tiks analizēti jautājumi, kādi radušies nacionālajām tiesām, kādēļ tās vērsušās ar prejudiciālu jautājumu Eiropas Savienības Tiesā. Darba beigās - kopsavilkumā, tā autors apkopos būtiskākos secinājumus, saistībā ar domicila konceptu un tā vienotu izpratni Eiropas Savienības tiesību aktu regulējumā.

The topic of the master's thesis is related to the research of a person's domicile, in connection with the legal acts of the European Union. The paper will analyze the understanding of the concept of domicile as one of the criteria for determining a person's territorial affiliation, in connection with the determination of jurisdiction in European Union law. The beginning of the work will provide an insight into the historical origin of the concept of domicile, its development to the present day and its place in private international law. In connection with the concept of domicile, other concepts related to a person's territorial affiliation will also be assessed, such as citizenship, permanent residence, declared place of residence, residence, etc., in order to identify differences between these concepts. Within the framework of the work, the interpretation of the concept of domicile in connection with the determination of jurisdiction will be evaluated, taking into account the findings indicated in the literature, case law and other documents. The work will analyze the issues that have arisen for national courts and why they have referred a question to the Court of Justice of the European Union. At the end of the work - in summary, its author will summarize the most important conclusions related to the concept of domicile and its common understanding in the framework of European Union law.
Domicile within the meaning of the European Union law.
Keywords: Juridiskā zinātne; Domicils; Pilsonība; Pastāvīgā dzīvesvieta; Jurisdikcija; Regula