Cenzūras ietekme uz Japānas literatūru kara un pēckara laikā - Riņģe, Diāna (Latvijas Universitāte, 2020)
Šī bakalaura darba nosaukums ir “Cenzūras ietekme uz Japānas literatūru kara un pēckara laikā”. Bakalaura darbā tiek apskatīti Japānas impērijas un ASV okupācijas valdību ieviestie cenzūras likumi un to specifika, kas tiek papildināti ar piemēriem no daiļliteratūras. Bakalaura darba mērķis ir ar piemēru palīdzību un cenzūras likumu un to specifikas izpēti pierādīt, ka neņemot vērā politisko režīmu atšķirības un cenzēto tematu atšķirību, abu režīmu cenzūras principi bija līdzīgi. Papildus tika izpētītas publikācijas pēc 1952. gada, kā arī pētīts, vai tika izmantoti literatūras cenzēšanas principi no iepriekš pastāvošo politisko režīmu cenzūras aparātiem. Darba apjoms ir 52 lappuses un tas sastāv no četrām daļām, secinājumiem, pielikuma un literatūras saraksta.

The title of this Bachelor’s thesis is “The influence of Censorship on Japanese Literature during the War and Postwar Period”. Thesis takes a look at censorship laws and specifics imposed by Imperial Japan and US occupation governments, complete with literary examples. An attempt is made to prove that despite the differences in implementation and censored topics, censorship of both regimes were remarkably similar. In addition to that, publications that are dated after 1952 – after both regimes ended – are discussed to evaluate whether censorship systems had any lasting influence on Japanese literature. This thesis is 52 pages long, in which are included four main parts, conclusion, attachment and bibliography.
The Influence of Censorship on Japanese Literature during the War and Postwar Period
Keywords: Āzijas studijas; Cenzūra; Japānas literatūra; Japānas okupācija; Otrais pasaules karš