Brīvā griba un iepriekšnolemtība islāma teoloģijā: mutazilīti un ašarīti - Trūpa, Renāte (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbā tiek aplūkots brīvās gribas un iepriekšnolemtības koncepts no mutazilītu un ašarītu teoloģisko skolu skatupunkta. Pētījuma mērķi ir noskaidrot mutazilītu un ašarītu skolu vēsturisko izcelsmi, attīstību un faktorus, kas to ietekmējuši, kā arī šo skolu galvenos teoloģiskos un filozofiskos pamatprincipus, lai izprastu viņu nostāju atiecībā par brīvo gribu un iepriekšnolemtību islāma teoloģijā, kā arī aplūkot al-Kindi un al-Gazālī teoloģisko un filozofisko skatījumu. Izvirzīto mērķu sasniegšanai izmantota klasisko islāma tekstu – Korāna un Sunnas analīze, galvenokārt pievēršoties reliģisko pamatprincipu interpretācijām un iespējamajiem pamatojumiem, kā arī salīdzinošā un vēsturiski kritiskā pētījuma metode.

The purpose of this research is to analyse the free will and predestination concepts from the Muta`zilite and the Ash`arite viewpoint. The goals of this research are to get an insight in historical origin of the Muta`zilite and the Ash`arite schools, to investigate their development and the factors which contributed to this process, as well as to examine their main theological and philosophical principles, – and their attitude towards the free will and predestination. I also examine al-Kindi`s and al-Ghazali`s theological and philosophical approaches and methods. I analyse a number of passages from the Quran and the Sunnah, focusing on the fundamental principles of religious interpretations, basing my research on the comparative and historical-critical research methods.
Free Will and Predestination in Islamic Theology: Mu`tazilites and Ash`arites
Keywords: Valodniecība; Teoloģija; Filozofija; Islāms; Brīvā griba; Iepriekšnolemtība