Valsts ārējā parāda un ekonomiskās izaugsmes savstarpēja saistība - Novicka, Nadīna Krista (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā bakalaura darbā tiek pētīta saistība starp valsts ārējo parādu, un valsts ekonomisko izaugsmi. Darbā tiek analizēta valsts parāda būtība un tā ietekme uz ekonomisko izaugsmi, kā arī veiktas salīdzinājuma analīzes starp dažādām valstīm un to ārējo parādu apjomu. Tiek izmantotas dažādas pētījuma metodes, tai skaitā teorētiskā un statistiskā analīze, lai izprastu valsts parāda dinamiku un tā ietekmi uz valsts attīstību. Bakalaura darba mērķis ir izanalizēt mūsdienu valsts parāda un ekonomiskās izaugsmes datus, kā arī izstrādāt ekonometriskās regresijas modeli, kas parāda vai ārējais valsts parāds ietekmē ekonomisko izaugsmi, kā arī izvirzīt priekšlikumus Latvijas valsts parāda samazināšanai. Sniegt ieskatu par to, kā valsts parāds var veicināt vai ierobežot ekonomisko izaugsmi un attīstību. Pētījumā atklāts, ka autores izveidotie modeļi kopumā nebija statistiski nozīmīgi, lai pierādītu ārējā bruto parāda ietekmi uz inflāciju un IKP pieaugumu. Tika atklāta pozitīva korelāciju starp ārējā parāda palielināšanos un bezdarba līmeņa pieaugumu. Darbs sastāvs no 93 lapām, 65 attēliem, 3 tabulām, 5 pielikumiem. Atslēgvārdi: valsts ārējais parāds, ekonomiskā izaugsme, IKP, budžeta deficīts, valdības aizņēmumi.

This bachelor's thesis examines the relationship between the country’s external debt and the country’s economic growth. The paper analyzes the nature of the national debt and its impact on economic growth, as well as comparative analyzes between different countries and the amount of their foreign debts. Various research methods, including theoretical and statistical analysis, are used to understand the dynamics of the national debt and its impact on the country’s development. The aim of the bachelor’s work is to analyze the data of modern state debt and economic growth, as well as to develop an econometric regression model that shows whether external state debt affects economic growth, as well as to put forward proposals for reducing Latvia’s state debt. Provide insight into how public debt can promote or limit economic growth and development. The study revealed that the models created by the author were generally not statistically significant to prove the impact of external gross debt on inflation and GDP growth. A positive correlation was found between the increase in external debt and the increase in the unemployment rate. The work consists of 93 pages, 65 images, 3 tables, 5 appendices. Keywords: national external debt, economic growth, GDP, budget deficit, government borrowing.
Relationship between state external debt and economic growth
Keywords: Ekonomika; valsts ārējais parāds; ekonomiskā izaugsme; IKP; budžeta deficīts; valdības aizņēmumi