Gaisa kvalitātes novērtējums Ogres pilsētā ar lihenoindikācijas metodi - Lazdovska, Dana (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbā “Gaisa kvalitātes novērtējums Ogres pilsētā ar lihenoindikācijas metodi” tika novērtēta Ogres pilsētas gaisa kvalitāte, izmantojot piecu ķērpju metodi, kurā tiek izmantotas Usnea hirta, Pertusaria amara, Evernia prunastri, Hypogymnia physodes un Parmelia sulcata kā indikatorsugas. Pētījumā tika iekļauti 50 kvadranti, kas tika iedalīti trīs gaisa kvalitātes zonās – tīra gaisa zona, vidēja piesārņojuma zona un zema piesārņojuma zona. Nevienā kvadrantā netika konstatēts augsts gaisa piesārņojums. Galvenie gaisa piesārņotāji ir dzelzceļa līnija, automaģistrāle un rūpnieciskie objekti.

In the bachelor's thesis “Assessment of air quality in Ogre using lichenoindication method” the air quality of Ogre was evaluated using the five lichen method, which utilizes Usnea hirta, Pertusaria amara, Evernia prunastri, Hypogymnia physodes and Parmelia sulcata as indicator species. The research included 50 quadrants that were divided into three air quality zones - clean air zone, moderate pollution zone, and low pollution zone. High air pollution was not found in any quadrant. The main sources of air pollution are the railway line, the highway, and industrial facilities.
Assessment of air quality in Ogre using lichenoindication method
Keywords: Vides zinātne; ķērpji; Ogres pilsēta; lihenoindikācija; gaisa piesārņojums