Vai grāmatai joprojām ir nozīme? Izdevumi par Centrālās un Austrumeiropas vēsturi zinātnē un mācību procesā : Referātu tēzes - Latvijas Universitātes 82. Starptautiskā zinātniskā konference; Vēstures un filozofijas fakultāte (Latvijas Universitāte, 2024)
Mūsdienās informācijas apmaiņa arvien vairāk notiek elektroniskajā vidē, drukātos izdevumus nobīdot nosacītā perifērijā. Tas lielā mērā attiecināms arī uz studijām un pētniecību. Tāpēc rodas jautājums par grāmatu resursa un tā pieejamības nozīmi studiju un pētnieciskajā darbā. Kā spilgts analīzes piemērs var noderēt mūsu reģionam aktuālā Centrālās un Austrumeiropas vēsture un Latvijas vieta tajā – tās izpratnei un skaidrojumam pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā pievēršama īpaša nozīme. Viskonsinas Universitātes (ASV) emeritētā profesora Pauļa Lazdas nesenais grāmatu dāvinājums par Centrālās un Austrumeiropas vēsturi, no kurām lielu daļu veido līdz šim Latvijā nepieejami izdevumi, mudina uzdot jautājumus par to, cik būtiski, pateicoties profesora Lazdas dāvinājumam, paplašinātā pieeja pētnieciskajai literatūrai sekmēs studiju un pētniecisko darbu. Tas savukārt rosina jautājumu par to, kā mūsdienīgās Centrālās un Austrumeiropas vēstures nostādnes pasaulē korelējas ar šīs tematikas izpēti Latvijā, kādas problēmas šajā kontekstā pastāv un kādi ir aktuālie uzdevumi. Semināra mērķis ir konstatēt situāciju, kādā šodien atrodas Centrālās un Austrumeiropas vēstures izpēte un pasniegšana Latvijā, un raisīt diskusiju par šo tēmu vēsturnieku – pētnieku un pedagogu aprindās, kā arī plašākā sabiedrībā. Tā ietvaros plānots pārrunāt šādus jautājumus: - Latvijas sabiedrības, zinātnieku, pedagogu izpratne par mūsu valsts vēstures vietu pasaules, Centrālās un Austrumeiropas vēsturē: izpausmes un sekas; - Zinātnes loma un nozīme Latvijas vēstures apguves procesā skolā un augstskolā – vēlamais un reālā situācija; - Latvija, Eiropa un pasaule: vēstures grāmata zinātnieka un pedagoga arsenālā - izmantošanas iespējas. Seminārs tiek organizēts sadarbībā ar Latvijas Universitātes Bibliotēku.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; Austrumeiropas vēsture; publicēti pētījumi; vēsture skolā un augstskolā; Paulis Lazda; grāmatas nozīme Eiropas vēsturē; ierobežojumi Latvijas vēstures pētniecībā; Vācijas bruņoto spēku karavīru zaudējumi - vēstures literatūra; Lielais Ziemeļu karš (1700-1721); Trešā atmoda literatūrā; mācību grāmatas un vēstures avoti; Latvijas vēstures izglītība; reģionālās paradigmas problēma