Darba līguma institūta izmaiņas darba tiesiskajās attiecībās kopš neatkarības atjaunošanas līdz mūsdienām - Ozoliņa, Sanita (Latvijas Universitāte, 2012)
Autores mērķis, izstrādājot bakalaura darbu, ir atainot izmaiņas, kas notikušas darba tiesisko attiecību normatīvajā regulējumā attiecībā uz darba līguma institūtu laika posmā no Latvijas neatkarības atjaunošanas līdz mūsdienām. Darba pirmajā nodaļā apskatīta darba tiesības regulējošo normatīvo aktu attīstība, kā pamata aktus izdalot Latvijas Darba likumu kodeksu un Darba likumu. Otrajā nodaļā analizēti normatīvajā regulējumā iekļautie tiesību uz darbu un diskriminējošas attieksmes aizlieguma principi, izklāstīta ar darba jautājumiem saistīto personu pamattiesību attīstība Latvijā apskatāmajā laika periodā. Darba trešajā nodaļā apskatīti jautājumi, kas skar sagatavošanās procesu darba līguma noslēgšanai. Sīkāk apskatītas darba devēja tiesības un pienākumi amata kandidātam pieprasīt dažādus dokumentus un noteikt veselības pārbaudi, kā arī darba ierobežojumi, kas attiecas uz radiniekiem, kas strādā kopīgā darbavietā. Ceturtajā nodaļā caurskatītas izmaiņas, kas attiecas uz darba līguma noslēgšanu, tai skaitā darba līguma formas prasībām, darba līguma noslēgšanas kārtību un līguma termiņu. Visbeidzot piektajā nodaļā apskatītas izmaiņas pārbaudes laika noteikšanā, īpaši analizējot pārbaudes laika noteikšanas iespējas, tā pieļaujamo termiņu un sekas, kas iestājas, pārbaudes termiņam iztekot. Visa darba garumā dots secīgs būtiskāko izmaiņu pārskats.

Author’s objective in developing bachelors paper is to portray the changes, that happened in the normative regulation of judicial labour relationship with regard to institution of labour contract since the restoration of independence of Latvia until contemporaneity. The first chapter of the paper is about the development of the normative regulation of judicial labour relationship from the point of view of codex of Latvian law of labour and Latvian law of labour. In the second chapter authoress analyzes principles of prohibition of discriminational attitude included in the normative regulation. Also there is a lay out of development of person’s basic rights in correspondence with law of labour. The third chapter is about problems involving process of preparation of signing labour contract. Detailed view of employer’s rights and responsibilities to demand all necessary documentation from the possible employee, also including obligatory health insurance and restrictions referring relatives, who are employed by one employer. The fourth chapter is about labour contract signing and matter and form of labour contract. Finally the fifth chapter is about changes in probation period, analyzing possibility of changing probation period length, and consequences that follows the ending of probation period.
Changes of the institution of labour contract in juridical work relationship from restoration of independence to contemporancity
Keywords: Juridiskā zinātne