Rāznas, Burtnieku un Usmas ezeru hidroloģiskā režīma ilgtermiņa izmaiņas - Kriķītis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba tēma ir „Rāznas, Burtnieku un Usmas ezeru hidroloģiskā režīma ilgtermiņa izmaiņas”. Darba mērķis ir analizēt Latvijas lielo ezeru (Rāznas, Usmas un Burtnieku) hidroloģiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas saistībā ar dabiskajiem un antropogēnajiem ietekmes faktoriem. Darbā apkopota literatūra par ezeru hidroloģisko režīmu un to ietekmējošiem faktoriem, kā arī raksturoti pētāmie ezeri. Darba pētnieciskajā daļā tiek aprakstīti un analizēti hidroloģisko novērojumu staciju dati pētāmajos ezeros, kā arī analizētas ūdenslīmeņa, ūdens temperatūras un ledus režīma izmaiņu tendences ezeros pētāmajā laika posmā no 1926. – 2002. gadam Usmas ezeram, 1946. – 2002. gadam Burtnieku ezeram, 1948. – 2002. gadam Rāznas ezeram, izmantojot Manna – Kendala testu. Bakalaura darba rezultāti rāda, ka pētāmajos ezeros paaugstinājusies gada vidējā ūdens temperatūra un samazinājies ledstāves ilgums, bet ūdenslīmenis cilvēka ietekmē pētāmajos ezeros ir bijis mainīgs. Atslēgas vārdi: Burtnieku ezers, Rāznas ezers, Usmas ezers, hidroloģiskais režīms, antropogēnā ietekme, reģionālās īpatnības.

Theme of Bachelor is “Long-term changes of hydrological regime of the lakes Rāznas, Burtnieks and Usmas”. Goal of the paper is to analyze long-term changes of hydrological regime of big lakes of Latvia (Rāznas, Usmas and Burtnieku), in relation to natural and anthropogenic impacts. The paper summarizes the literature on lake hydrology and the influencing factors, and describes the studied lakes. In the practical part of the current paper there are discussed and analyzed the data of hydrological stations in studied lakes, as well as the analysis of water level, water temperature and ice regime trends in lakes in the study period from year 1926 to 2002 in the lake Usmas, year 1946 to 2002 in the lake Burtnieku, year 1948 to 2002 in the lake Rāznas, using a Mann - Kendall test. Results of the current paper show that the water temperature in the studied lakes has increased and the duration of ice-covered period has decreased, but the water level, with human impact on it, in studied lakes has been variable. Key words: lake Burtnieku, lake Rāznas, lake Usmas, hydrological regime, anthropogenic impacts, regional characteristics.
Long-term changes of hydrological regime of the Rāznas, Burtnieks and Usmas lakes
Keywords: Ģeogrāfija