Profesionālu darbinieku kompetences mijiedarbība ilgtspējīgai “X” iestādes darbībai - Bērziņa, Sanita (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba autore: Sanita Bērziņa. Darba nosaukums: Profesionālu darbinieku kompetences mijiedarbība ilgtspējīgai X iestādes darbībai. Darba mērķis: pētīt XXI gadsimta kultūras iestādes un kultūras kā produkta izpratni, analizēt kultūras iestādes iekšējās kultūras aspektus un darbinieku kompetenču mijiedarbību, un izstrādāt priekšlikumus profesionālu kultūras darbinieku kompetences pilnveidošanai. Autore pievēršas kultūras iestādes darbinieku kompetences paaugstināšanas iespējām, liekot uzsvaru uz kultūras attīstības specifiku, kultūras darbinieku mijiedarbības nepieciešamību kultūras produkta piedāvājumā. Profesionāli darbinieki ir vērtība, dažādiem darbiniekiem ir dažādi uzdevumi, amata pienākumi, veicamo darbību loks, tāpēc attiecībā uz profesionāliem darbiniekiem ir jāveic šauras specializācijas izpēte, lai noteiktu darbinieku kvalitatīvo rādītāju ietekmējošos faktorus, pilnveides iespējas. Galvenie rezultāti un secinājumi liecina, ka kultūras darbiniekiem ir plaša profesionālā darbība, tomēr tos vieno kultūras saglabāšanas un attīstības ieguldījums savas tautas un valsts ietvaros un ārpus tās. Kultūras iestādes svarīgs uzdevums ir ietekmēt kultūras darbinieku kompetences attīstībai. Darba lapaspušu skaits ir 78 lapaspuses, 9 attēlu, 9 tabulu, 90 bibliogrāfiskā saraksta vienību, 4 pielikumi.

Author of paper: Sanita Bērziņa. Title of the paper: Interaction of professional staff competences for sustainable operation of the institution X. Aim of the research: to study the cultural institutions and cultures of the XXI century as a product, to analyze the internal culture aspects of the cultural institution and to interact with the competences of the employees, and to develop proposals for improving the competence of professional culture professionals. The author focuses on raising the competence of the staff of the cultural institution, placing the emphasis on the specificity of cultural development, the need for cultural players to interact in the supply of a cultural product. Professionals have value, different employees have different tasks, duties, scope of activities, therefore, for professional employees, it is necessary to carry out a narrow specialization study to determine the factors influencing the qualitative indicators of employees, the possibilities of improvement. The main results and conclusions show that cultural workers have a wide range of professional activities, but they share the contribution of preservation and development of culture to and from their own people, both within and outside the country. An important task for cultural institutions is to influence the development of the competence of cultural operators. The number of pages are 78, paper contain 9 pictures, 9 tables, 90 bibliographic list items, 4 attachments.
The interaction of the competence of professional staff for a long-term work in the institution X
Keywords: Izglītības vadība; Kultūras iestāde; Kompetences; Kultūras darbinieki; Ilgtspējība