Vardarbība un seksisms: upura konstruēšana interneta ziņu portālu delfi.lv un tvnet.lv lietotāju komentāros (2010-2015) - Stefanoviča, Alise (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir „Vardarbība un seksisms: upura konstruēšana interneta ziņu portālu delfi.lv un tvnet.lv lietotāju komentāros (2010-2015)”. Darba mērķis ir noskaidrot, kādu interneta ziņu portālu lietotāji konstruē vardarbības upuri. Pētījuma problēma ir vardarbības upura – sievietes – diskurss Latvijas interneta ziņu portālu lietotāju priekšstatos. Teorētiskās literatūras apskatā skaidroti stereotipu un aizspriedumu jēdzieni, seksisms, dzimumu lomas, feminisma skatījums uz ķermeni, seksualitāti un vardarbību. Metodoloģiskajā daļā raksturotas darbā pielietotās pētniecības metodes – kvantitatīvā kontentanalīze un kritiskā diskursa analīze. Empīriskajā daļā ir apkopoti un analizēti pētījumā iegūtie dati, iekļauti rezultāti un secinājumi. Pētījumā tika atklāts, ka interneta ziņu portālu delfi.lv un tvnet.lv lietotāji vaino, aizstāv, netic un pamāca upuri, taču visbiežāk upuris tiek vainots notikušajā vardarbībā.

The theme of the bachelor thesis is „Violence and sexism: construction of victim in the user comments of internet news portals delfi.lv and tvnet.lv (2010-2015)”. The aim of the paper is to discover the contruction of the victim of violence in the users’ comments of news portals. The research problem is a discourse of the victim – woman – in the comments of the Latvian Internet news portals. The theoretical part contains the explanation of the terms such as stereotypes and prejudice, sexism, gender roles, feminist perspective on a body, sexuality and violence. The methodological part describes used methods – quantitative content analysis and critical discourse analysis. The empirical part contains data gathered and analyzed in the paper, includes results and conclusion. In the research it was discovered that the users of the Internet news portals delfi.lv and tvnet.lv blame, defend, disbelieve and admonish the victim, but in the majority of cases the victim is blamed for the violence.
Violence and sexism: construction of victim in the user comments of internet news portals delfi.lv and tvnet.lv (2010-2015)
Keywords: Komunikācijas zinātne; vardarbība; seksisms; feminisms; upura konstruēšana; stereotipi