Ksilazīna hidrogēnhlorīda Z un M formas cietfāžu pārejas kinētikas pētījumi - Oļehnovičs, Kirils (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā ir pētīta ksilazīna hidrogēnhlorīda polimorfo formu Z un M fāžu pāreja uz A formu temperatūras ietekmē gan in-situ režīmā, gan parastajā, izmantojot pulvera rentgendifraktometrijas metodi. Abas fāžu pārejas aprakstītas ar cietfāžu pārejas kinētisko modeli. Aprēķinātas ātrumu konstantes un abu procesu aktivācijas enerģijas. Veikta kvantitatīvās metodes izvēle, konstruējot atgūstamības un kalibrēšanas grafikus. Izvērtēta fāžu pārejas Z→A un M→A ātrumu atkarība no relatīvā gaisa mitruma, parauga beršanas ilguma un stabilākās formas piemaisījuma daudzuma sākuma paraugā.

Transformation of xylazine hydrochloride Z and M polymorph forms to A form at 100-125 °C temperature, in-situ process using powder x-ray diffractometry. Phase transitions are described with solid state kinetic model. Rate constant and activation energy were calculated. Perform quantitative method of choice for constructing recovery and calibration curves. Evaluated in a phase transition Z→A and M→A rate constant dependence on relative humidity, length of grate and amount of more stable form added.
Kinetic studies of solid-state phase transition of xylazine hydrochloride polymorph Z and M form
Keywords: Ķīmija