Tiešo nodokļu ietekme uz valsts budžetu - Zavacka, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba „Tiešo nodokļu ietekme uz valsts budžetu” mērķis ir analizēt tiešo nodokļu ietekmi uz valsts budžetu un izvērtēt iespējas ar tiešo nodokļu palīdzību mazināt budžeta deficītu, izdarīt secinājumus un izstrādāt priekšlikumus Latvijas Saeimai un Finanšu ministrijai par nepieciešamajiem pasākumiem tiešo nodokļu iekasēšanas uzlabošanai un likumdošanā noteikto budžeta mērķu sasniegšanai. Bakalaura darbs sastāv no trim nodaļām. Pirmajā nodaļā sniegts valsts budžeta un tiešo nodokļu raksturojums, apkopota informācija par budžeta un nodokļu vēsturi pasaulē un Latvijā, kā arī apkopota un analizēta informācija par tiešo nodokļu veidiem un nodokļu maksātājiem. Bakalaura darba otrajā daļā veikta analīze par tiešajiem nodokļiem Latvijā, apkopota un analizēta informācija par nodokļu likmēm un slogu Latvijā, salīdzinot šos rādītājus ar citām ES dalībvalstīm. Ar mērķi izdarīt secinājumus un priekšlikumus par budžeta problēmu risināšanu ar tiešo nodokļu palīdzību, bakalaura darba trešajā daļā apkopota un analizēta informācija par Latvijas budžeta pamatproblēmām un tiešo nodokļu ietekmi uz to risināšanu. Bakalaura darbs sastāv no 73 lappusēm, tekstuālais materiāls ir papildināts ar 7 tabulām, 17 attēliem un 2 pielikumiem. Darbā apkopotā un analizētā informācija liecina, ka nodokļu kopējie un tiešo nodokļu ieņēmumi Latvijā laikā līdz 2008. g. pieauga, bet 2009 gadā ekonomiskās krīzes rezultātā notika straujš nodokļu ieņēmumu kritums – par gandrīz 30 %. Tā galvenais iemesls - nodokļu maksātāju – fizisko personu (darba ņēmēju, kuri maksā VSAOI) skaits pēdējo 5 gadu laikā ir samazinājies dramatiski - par 25 %. Autore secina, ka viens no galvenajiem nodokļu maksātāju – fizisko personu skaita samazināšanās cēloņiem ir LR valdību nepietiekamais respekts pret LR likumā „Par budžetu un finanšu vadību” definēto budžeta mērķi, saskaņā ar kuru budžets ir līdzeklis valsts politikas realizācijai ar finansiālām metodēm un Nacionālajā attīstības plānā noteikto valsts politikas mērķi – dzīves kvalitātes uzlabošanu. Darba noslēgumā izdarītie priekšlikumi par iespējām ar tiešo nodokļu palīdzību uzlabot valsts budžeta situāciju ir vērsti vispārējās ekonomiskās aktivitātes veicināšanas un ēnu ekonomikas apkarošanas virzienos.

The aim of the bachelor work „Direct taxes effect to the national budget” is to analyze impact of direct taxes to the state budget, to develop proposals how to decrease deficit of budget with incomes from direct taxes and to make proposals to Saeima and Ministry of Finances about activities necessary for collecting taxes and reaching of aims defined in legislation. The work has 3 chapters. In chapter 1 there is theoretical information about essence of state budget and history of taxes in the world and in Latvia. There is also information about different direct taxes and about tax payers in Latvia. In chapter 2 there is analyses about rates and slogan of taxes in Latvia and other member states of EU. With aim to make conclusions and to develop proposals for solving problems of state budget with help of direct taxes in chapter 3 there is analyse about fundamental problems of budget of Latvia and ways how direct taxes makes impact on it. Bachelor work consists from 73 pages. There are 7 tables, 17 pictures and 2 appendixes in bachelor work. Total tax incomes and incomes from direct taxes in Latvia has grow till year 2008 but since year 2009 as result of economic crises both indicators has fall almost for 30 %. Main reason for it – dramatically decrease of count of tax payers – physical persons - during last five years this indicator has fall for 25 %. Author of bachelor work concludes that one of reasons of decrease of count of workers is fact that governments of Latvia does not enough respect aim of budget set by „Law On Budget and Financial Management” where budget is defined as means for the implementation of State policy through financial methods and priority set in National development plan – improvement of life quality. At the end of bachelor work there are proposals how to improve situation of state budget with help of direct taxes. Main directions of proposals are promotion of economic activity in and decrease of hidden economy in Latvia.
Direct tax effect to natioanl budget
Keywords: Ekonomika