2-(Hidroksimetil)furāna atvasinājumu sintēze un elektroķīmiskā oksidēšana - Dārziņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2018)
2-(Hidroksimetil)furāna atvasinājumu sintēze un elektroķīmiskā oksidēšana. Dārziņa M., zinātniskais vadītājs Mg. chem. Anna Lielpētere. Bakalaura darbs, 50 lappuses, 20 attēli, 8 tabulas, 36 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā veikta 2-(hidroksimetil)furāna atvasinājumu ķīmiska sintēze un iegūto substrātu elektrolīze nedalītajā šūnā konstanta strāvas stipruma apstākļos metanola klātbūtnē. Elektrolīzes tika veiktas ar 2-(hidroksimetil)furāna atvasinājumiem, kuriem pie furāna gredzena ar tiltiņu pievienoti dažādi nukleofīli – otrs furāna cikls, amīds, α-hidroksiesteris un tozilkarbamāts. Substrātu elektrolīzēs kā pamatšķīdinātāju izmantoja metanolu un acetonitrilu, pievienojot dažādas piedevas (HFIP, elektroķīmisko mediatoru).

Synthesis and electrochemical oxidation of 2-(hydroxymethyl)furan derivatives. Dārziņa M., supervisor Mg. chem. Anna Lielpētere. Bachelor’s thesis, 50 pages, 20 figures, 8 tables, 36 literature references, 2 appendices. In Latvian. Chemically synthesized derivatives of 2-(hydroxymethyl)furan were subjected to constant current electrolysis in an undivided cell in the presence of methanol. Chosen 2-(hydroxymethyl)furan derivatives had a nucleophilic group linked to the furan ring, including a second furan ring, amide, α-hydroxy-ester and tosylcarbamate. Methanol or acetonitrile was used as the main solvent for substrate electrolyses, and additives, such as HFIP or electrochemical mediator, were used.
Synthesis and electrochemical oxidation of 2-(hydroxymethyl)furan derivatives
Keywords: Ķīmija; elektroorganiskā sintēze; kontrolētas strāvas elektrolīze; spirocikli; furāna metoksilēšana