Eiropas Savienības ietekme uz Ukrainas ārējo lauksaimniecības preču tirdzniecību - Golubytska, Olga (Latvijas Universitāte, 2023)
Ukrainas integrācija Eiropas Savienības tirgū ir sākusies ar Asociācijas līguma, kā arī Padziļinātas un Visaptverošas Brīvās Tirdzniecības līguma parakstīšanu. Stājoties spēkā atsevišķām šo brīvās tirdzniecības līgumu daļām, tie pavēra Ukrainai lielākas iespējas vieglāk tirgot preces ar Eiropas Savienību. Ukraina ir valsts ar labi attīstītu lauksaimniecības rūpniecību; tāpēc valstij ir lielākas priekšrocības tirgot lauksaimniecības preces salīdzinājumā pret citām preču kategorijam. Pateicoties šiem līgumiem un Eiropas Savienības palīdzībai, Ukrainas lauksaimniecības preču tirzniecības apmjomi ir kāpuši. Tomēr, sākoties Krievijas un Ukrainas karam, tirdzniecības plūsmas piedzīvoja pēkšņu kritumu, tādēļ Eiropas Savienība sniedza atbalstu Ukrainu to uzlabošanā. Pētījumiem izmantota kvantitatīvā izpēte, lai noteiktu, kā mainījušās lauksaimniecības preču tirdzniecības plūsmas pirms un pēc Asociācijas līguma, kā arī Padziļināta un Visaptveroša Brīvās Tirdzniecības līguma stāšanās spēkā. Papildus apskatītas arī izmaiņas tirdzniecības plūsmās pēc Krievijas-Ukrainas kara sākuma. Personīgajam pētījumam izmantota intervijas metode, lai novērtētu izmaiņas lauksaimniecības preču tirdzniecības plūsmās starp Ukrainu un Eiropas Savienību no uzņēmumu viedokļa. Šim nolūkam tika aptaujāti pārstāvji no sešiem dažādiem lauksaimniecības uzņēmumiem no sešām dažādām valstīm. Lai labāk izprastu situāciju lauksaimniecības preču tirdzniecībā starp Ukrainu un Eiropas Savienību, tika atlasīti lauksaimniecības uzņēmumi šādās valstīs - Ukrainā, Latvijā, Igaunijā, Slovākijā, Vācijā un Polijā. Secinājumi liecina, ka uzņēmumi gan Ukrainā, gan dalībvalstīs ir pamanījuši būtiskas izmaiņas lauksaimniecības preču tirdzniecības plūsmās pirms un pēc Asociācijas līguma, kā arī Padziļināta un Visaptveroša Brīvās Tirdzniecības līguma parakstīšanas. Tomēr Eiropas Savienības palīdzība vēl vairāk veicināja tirdzniecības uzlabošanos pēc Krievijas un Ukrainas kara sākuma. Pētījuma rezultāts daļēji apstiprināja, ka brīvās tirdzniecības līgumu pieņemšana starp abām pusēm būtiski ietekmēja lauksaimniecības preču tirdzniecības plūsmu pieaugumu starp dalībvalstīm un Ukrainu. No otras puses, pētījums pilnībā apstiprināja, ka brīvās tirdzniecības līgumiem bija liela nozīme, kompensējot lauksaimniecības preču tirdzniecības kritumu starp Ukrainu un Eiropas Savienību, jo tirdzniecības plūsmas pieauga vēl vairāk, sākoties pilna mēroga Krievijas un Ukrainas karam.

Integration of Ukraine into the European Union market has started after signing of an Association Agreement, as well as Deep and Comprehensive Free Trade Agreement between both parties. As certain parts of these free trade agreements came into force, they opened for Ukraine more opportunities to trade goods with the European Union easier. Ukraine is a country with well-developed agricultural industry; therefore, the country has more benefits to trade agricultural goods than any other goods. Due to these agreements, and assistance from the European Union Ukraine has started trading agricultural goods more. However, with the start of Russia-Ukraine war trade flows have experienced declines, and European Union has supported Ukraine with improving them as well. For research, quantitative research has been used to identify how trade flows of agricultural goods have changed before and after Association Agreement, as well as Deep and Comprehensive Free Trade Agreement came into force. Additionally, changes in the trade flows after start of Russia-Ukraine war has been examined as well. For personal research an interview method has been utilized in order to assess the changes in agricultural goods trade flows between Ukraine and the European Union from the companies’ point of view. For this purpose, representatives from six different agriculture companies from six different countries were interviewed. Agricultural enterprises in the following nations were selected in order to better comprehend the situation of agricultural trade between Ukraine and the European Union - Ukraine, Latvia, Estonia, Slovakia, Germany, and Poland. The findings showed that companies in both Ukraine and member states have noticed significant changes in agricultural trade flows before and after Association Agreement, as well as Deep and Comprehensive Free Trade Agreement were signed. However, an assistance from the European Union contributed even more to improving trade after start of Russia-Ukraine war. The result of the study partially approved that adopting of free trade agreements between the two parties had a major impact on increase in agricultural trade flows between member states and Ukraine. On the other hand, the study fully approved that free trade agreements played a major role in offsetting decline in agricultural trade between Ukraine and the European Union, as trade flows grew even more when the full-scale Russia-Ukraine war began.
Influence of the European Union on the Ukraine’s Foreign Trade of Agricultural Goods
Keywords: Ekonomika; international agricultural trade; Association Agreement; Deep and Comprehensive Free Trade Agreement; trade flows; Ukraine